Friday 29 March 2013

Carrot Walnut Cake


 Assalamualaikum...
nampaknya cuti sekolah dh nak habis....semangat nak duduk di dapur 24 jam pon tinggal semangat je la...lagi cuti lagi malas rupa-rupanya tuan tanah ni....
tp hari ni i rajin nak share resepi yang tip-top ini....bukan i yg cakap....tp kebanyakan si pemakannya yang cakap...hehehehe ..resepi ni hasil olahan @ modification kawan baik sy...Puan Sharifah Azizah...Terima kasih Kak Pah...jasamu dikenang!

Carrot walnut Cake
5 biji putih telur (dipukul hingga tidak menitis)
5 biji kuning telur
250 gm butter
200 gm brown sugar
200 gm tepung gandum (diayak bersama 1 1/2 sdt baking powder dan 1/2 sdt soda bikabonat)
1 sdt serbuk kulit kayu manis
80 gm kismis (direndam dengan 4 sdb jus oren)
60 gm walnut( dibakar sebentar dan dicincang)
180 gm carot parut ( sy guna 2 batang)

1. Pukul butter,gula perang dan kuning telur hingga kembang.
2. Tambah tepung gandum.
3. Kaup balik putih telur (yang telah dipukul)
4. Tambah semua bahan-bahan lain dan kacau rata.
5.Tuangkan adunan ke dalam dalam loyang yang telah dilapik kertas minyak atau di dalam acuan kek cawan. 
6. Bakar pada suhu 180 celcius sehingga masak (lebih kurang 45 min)

Cream Chese Topping
250 gm cream cheese
1/2 cawan butter
1 cawan gula ising
Pukul semua bahan hingga kembang dan berkrim dan boleh lah disapu ke atas kek atau dipaip di atas cupcake.

Friday 22 March 2013

Walnut Brownies


Assalam..
yeah..yeah..cuti sekolah dh tiba...masak untuk duduk di dapur 24 jam....muahahahaa...
ok..salah satu menu yg bole dicuba....worth trying for the choc lover!!!



 
 Walnut Brownies
Bahan A
150 gm Butter
50 gm fresh cream
210 gm coklat (dicincang)
80 gm liquid glucose

Bahan B
115 gm tepung gandum
1/2 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
7 gm serbuk koko
** ayak semua
185 gm gula kastor
sedikit garam
5 biji telur

150 gm walnut (dibakar sebentar)

Cara-cara:
Masak semua bahan A secara double boil hingga cair dan biarkan suam.
Campurkan semua bahan B hingga sebati. 
Campurkan bahan A dan B dan kacang walnut.
Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada 180 celcius selama 35-40 minit.

Topping
190 gm fresh cream
400 gm coklat
1 sdb butter
1/2 sdt nescafe
Masawk semua bahan secara double boil hingga semua larut.
Sejukkan dan bolehlah dituang di atas brownies.




Sunday 10 March 2013

Kek Pisang Choco Chip Walla


 Assalamualaikum wbt..
hari ni meh kita tengok resepi Kek Pisang yang sangat best ni...sy dapat ni dr kawan baik sy..
namanya Kak Ita....kalo buat kek pisang..memang saya guna resepi ni...InshaAllah tak pernah mengecewakan...
Selamat mencuba!



Kek Pisang Choco Chip Walla
1 cawan butter
1 cawan gula castor/gula perang
5 bj telur
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan pisang lenyek (seeloknya pisang berangan atau emas)
1/2 cwn susu cair
3/4 cawan chocolate chip
1 sdt esen pisang
Pukul butter dan gula hingga kembang.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Tambah tepung dan pisang dan esen pisang. Gaul rata.
Tambah chocolate chip.
Bakar dengan 180 celcius hingga masak.

Friday 8 March 2013

Udang Pecah Kolesterol


Assalamualaikum wbt....
Selamat berhujung minggu ye kawan-kawan...hari ni sy share menu udang yang simple je...idea terhasil bila tengok oat tak luak-luak...bila kat kedai tu..beli oat kunun-kunun hari-hari nk brekfes oat..nk amalkan menu sihat...muahahahaha...ok drp membazir oat tu sy pon masukkan dlm masakan harian..terhasillah resepi udang pecah kolesterol ni..udang yg tinggi kolesterol bila digabungkan dengan oat akan dapat control aras kolesterol kita kan...

 Udang Pecah Kolesterol
400-500 gm Udang (dibersihkan dan ditos)
100 -150 gm oat
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 bj bawang besar( dihiris bulat)
4 bj cili burung (diketuk)
1 tangkai daun kari

Udang digaul dengan garam kunyit dan dicampur dengan oat.
Panaskan minyak dan goreng udang tadi hingga masak.
Ketepikan udang dan keluarkan minyak.Tinggalkan sedikit untuk menumis.
Tumis bawang putih , bawang besar daun kari dan cili burung hingga wangi.
Masukkan udang dan gaul rata.


Tun Telani 1st Giveaway-My Favourite Food

Assalamualaikum wbt...

syoknya bila tgk n3 Kak Amie nun di  Lahad Datu...tentang Give Away yang dianjurkan oleh Tun Telani... sy ni tak pernah masuk mana-mana Give Away ...kali ni saja nak try....kot-kot langkah kanan dapat Buku Resepi best dr Tun....kiter-kiter ni kan  suka collect buku resepi...dapat release tensen bila tengok gambo yang cantik-cantik tu...ok..cara nak menyertainya bole tgk kat blog Tun Telani


Syarat2 penyertaan:
1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru (dh lama followwww!)
2. Buat n3 bertajuk -Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food(done)
3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog tun(done)
4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gmbr letak gambar, kalau ada resepi blh tulis resepi, tp x wajib. cerita la sket kesedapan makanan tu. hihi (done)
5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen.. **** tun menghadapi masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen di pop-up window, harap maklum.
6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.
2 hadiah berikut menanti pemenang /XD   (hadiah sorang satu ye.. jd akan ada 2 pemenang)
Buku resepi yg sgt awesome dgn gambar yg sgt cantik!

Ok...so my feberet food mmemang le banyak kan..tapi among the top of the list is cik donut...donut ni bg sy..memang tak jemu dimakan  dan bole dipelbagaikan topingnya...tu yang jd bertambah-tambah sedap tu..kannn..tp yg best sekali tentulah donut yang bersalut gula kan...tambah plak kalo donut lembut tu  dimakan suam-suam..issssyy..rasa cam nk buat sekarang gak.. banyak resepi donut yang best-best..cumanya tak jumpa lagi yg 100% cam donut feberet sy kt kedai epal beso tu...hehehe

Doughnut (Joy Of Baking)

160 gm tepung gandum
340 gm tepung roti
80 gm gula halus
1 sd teh garam
1 sd teh baking powder
15 gm susu tepung
10 gm yis segera
100 gm telur
200 ml air sejuk
60 gm lemak sayuran

Cara:
Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk (kecuali lemak sayuran) dan adun dengan 'hook' selama 3 minit.
Tambah lemak sayur dan adun lagi selama 10 minit sehingga doh matang.
Kemudian biarkan doh rehat selama 15 minit atau lebih.
Gelek adunan dan potong dengan donut cutter
Biarkan donut kembang selama 1 1/2-2 jam sebelum digoreng dengan api yang perlahan 

** Selepas dipotong dengan donut cuuter seeloknya diletakkan di atas talam yang dilapik dengan kitchen towel..InshaAllah takkan melekat dan senang diangkat bila hendak digoreng

Selamat Mencuba