Assalamualaikum..
okay selamat meneruskan iabadat puasa kepada kawan2...
ni tayang menu minum petang sebelum puasa...lambakan pisang awak menyebabkan dapur ku asik berbau cekodok..lempeng..muahahahah..
bole juga dijadikan menu berbuka kan!
hanya perlu lenyek pisang hingga hancur..tambahkan sedikit gula dan tepung gandum..sikit je tau..nanti keras pulak kalo terlebih tepung...
Pastu disudukan ke atas daun pisang dan diratakan.pastu disudukan pula inti kelapa parut yang telah digaul dengan garam.
pastu dilipat dua daun pisang tadi dan boleh la dipanggang di atas kuali hingga masak ok..
Tuesday, 24 July 2012
Monday, 23 July 2012
Buah melaka bonda
Assalamualaikum..
okay...ni ada sikit buah melaka juadah berbuka hari ke 2..buah melaka ni buat sy yang buat..tp air tangan bonda tersayang..so takde la resepi yg spesifik...sy cuma tolong gentel2 je..bonda dah bancuhkan..
katanya bancuh je tepung pulut ngan air perahan daun pandan hingga doh sederhana lembut. pastu bulatkan dan isikan dengan ketulan gula melaka.
Pastu didihkan air dalam periuk hingga mendidih..masukkan bebola tu dan rebus la hingga bebola tu timbul...toskan dan golekkan dlam kelapa parut putih yang telah digaul garam.
okay...ni ada sikit buah melaka juadah berbuka hari ke 2..buah melaka ni buat sy yang buat..tp air tangan bonda tersayang..so takde la resepi yg spesifik...sy cuma tolong gentel2 je..bonda dah bancuhkan..
katanya bancuh je tepung pulut ngan air perahan daun pandan hingga doh sederhana lembut. pastu bulatkan dan isikan dengan ketulan gula melaka.
Pastu didihkan air dalam periuk hingga mendidih..masukkan bebola tu dan rebus la hingga bebola tu timbul...toskan dan golekkan dlam kelapa parut putih yang telah digaul garam.
Thursday, 19 July 2012
Chicken Floss Bun
Assalamualaikum wbt..
lamanya dah tak bersiaran....sesangat bznya 2-3 minggu ni...byk menu yang tak sempat nk publish..tau-tau dah masuk ramadahan..ok selamat berpuasa semua...semoga kita sama-sama meningkatkan ibadah kita sempena bualan mulia ini..
Ok...ni ada dua ketui chicken floss yang tinggal...muahahahaha..rasanya bulan puasa ni jarang-jarang le jumpa roti...ok resepinya ada kt bawah yea....
Resepi Doh Roti Asas
400 gm tpg roti
100 gm tpg gandum
5 sdb gula
2 sdb majerin
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb yis
1 sdt garam
200 ml air
1 bj telur (dikacau dengan garpu dan tinggalkan sedikit utk glis atas doh roti)
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali majerin dan shortening.
Uli hingga menjadi doh yang kenyal. tambahkan majerin dan shortening dan uli hingga jadi doh yang licin dan tidak mudah koyak.
(sy uli guna Breadmaker selama 30 min)
Doh yang telah siap licin dibiarkan pada suhu bilik (seeloknya di tempat yg agak panas) sehingga ia naik 2 kali ganda.
Bahagikan doh kepada bahagian kecik (sy dapat 13 ketul)
Biarkan doh naik 2 kali ganda.
Bakar pada suhu 190-200 celcius selama lebih kurang 15-17 min
Chicken Floss Bun.
Ambil bun yang telah siap dibakar.
Belah Memanjang di bahagian tengah (jangan putus)
Sapukan mayonis di belahan tersebut dan di luar bun.
Taburkan chicken floss di luarkan dan di belahan bun
lamanya dah tak bersiaran....sesangat bznya 2-3 minggu ni...byk menu yang tak sempat nk publish..tau-tau dah masuk ramadahan..ok selamat berpuasa semua...semoga kita sama-sama meningkatkan ibadah kita sempena bualan mulia ini..
Ok...ni ada dua ketui chicken floss yang tinggal...muahahahaha..rasanya bulan puasa ni jarang-jarang le jumpa roti...ok resepinya ada kt bawah yea....
Resepi Doh Roti Asas
400 gm tpg roti
100 gm tpg gandum
5 sdb gula
2 sdb majerin
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb yis
1 sdt garam
200 ml air
1 bj telur (dikacau dengan garpu dan tinggalkan sedikit utk glis atas doh roti)
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali majerin dan shortening.
Uli hingga menjadi doh yang kenyal. tambahkan majerin dan shortening dan uli hingga jadi doh yang licin dan tidak mudah koyak.
(sy uli guna Breadmaker selama 30 min)
Doh yang telah siap licin dibiarkan pada suhu bilik (seeloknya di tempat yg agak panas) sehingga ia naik 2 kali ganda.
Bahagikan doh kepada bahagian kecik (sy dapat 13 ketul)
Biarkan doh naik 2 kali ganda.
Bakar pada suhu 190-200 celcius selama lebih kurang 15-17 min
Chicken Floss Bun.
Ambil bun yang telah siap dibakar.
Belah Memanjang di bahagian tengah (jangan putus)
Sapukan mayonis di belahan tersebut dan di luar bun.
Taburkan chicken floss di luarkan dan di belahan bun
Monday, 9 July 2012
Crispy Spicy Chicken Chop +Homemade Wedges
Assalamualaikum..
sesekalibila tekak tu teringin nk makan yg western-western sikit..sy akan buat chiken chop sempoi-sempoi camni...puas hati makan kt rumah...untuk keluarga besor cam sy...makan pon tak kelam kabut ...takde adegan garpu terbang...yg penting jimat bajet!
tp sy minta maaf sebab tiada resepi yg spesifik.. sy hanya gaulkan isi ayam dengan bancuhan tepung goreng berempah yg sy bli dr peniaga pasar malam dan sy golekkan dlm breadcrumb dan digoreng garing.
Wedges tu pulak,sy gunakan kentang yg besar dan panjang..sy rebus hingga lembut (bersama kulit)..
dibelah lapan dan digaul bersama bancuhan tepung yang sama...dan sy drizzle sos keju..rasanya tak la sama mcm kepci punya...tp bole la tahan sedapnya...muahahaha..
ok..tujuan sy post gambar makanan di sini bukan untuk menggoda atau membuat anda kempunan...cuma untuk menggalakkan sesama kita untuk masak sendiri..itu saja..di samping minat sy untuk 'cook-shoot-blog'
ok...if i can cook..so do you!
sesekalibila tekak tu teringin nk makan yg western-western sikit..sy akan buat chiken chop sempoi-sempoi camni...puas hati makan kt rumah...untuk keluarga besor cam sy...makan pon tak kelam kabut ...takde adegan garpu terbang...yg penting jimat bajet!
tp sy minta maaf sebab tiada resepi yg spesifik.. sy hanya gaulkan isi ayam dengan bancuhan tepung goreng berempah yg sy bli dr peniaga pasar malam dan sy golekkan dlm breadcrumb dan digoreng garing.
Wedges tu pulak,sy gunakan kentang yg besar dan panjang..sy rebus hingga lembut (bersama kulit)..
dibelah lapan dan digaul bersama bancuhan tepung yang sama...dan sy drizzle sos keju..rasanya tak la sama mcm kepci punya...tp bole la tahan sedapnya...muahahaha..
ok..tujuan sy post gambar makanan di sini bukan untuk menggoda atau membuat anda kempunan...cuma untuk menggalakkan sesama kita untuk masak sendiri..itu saja..di samping minat sy untuk 'cook-shoot-blog'
ok...if i can cook..so do you!
Monday, 2 July 2012
Coconut Bread
here's a quick update frens....
buat roti nyor ni jumaat lepas...sedap dimakan panas... doh yg lembut (sbb BM yg ulikan!) ..intinya lemak manis dan bila kunyah tergigit pulak isi kelapa tu....sy gunakan 90% parutan kelapa segar dan yang lebihnya guna kelapa kering.
dapat resepi dari Corner Cafe..terima kasih kerana sudi berkongsi resepi...banyak resepi yang best-best kat situ....rasa cam nak cuba semuanya!
Di Blog tu ada ditunjukkan step-by-step untuk membentuk doh roti tu...saya tak reti pulak nak buat kekdah step by step tu...kalu nak tengok gi tgk kt sini ye...
ok saya kopipes resepinya dlm B.I...ok tak? ok lah ekkk..takdan le nk translate..
Di sini saya edit kuantiti bahan menjadi separuh untuk padankan dengan kuantiti inti kelapa tu..
[Ingredients]
190g bread flour
50g plain flour
15g milk powder
30g caster sugar
1/4 teaspoon salt
1/2 sachet instant dry yeast
1/2 egg, lightly beaten
75ml (approx.) lukewarm water, adjust as necessary
20g butter, cubed
Water-Roux Paste ( guanakan separuh sahaja)
25g (just under 2 tbsp) bread flour
125ml (1/2 cup) water
* Water-Roux is basically 1 part bread flour to 5 parts water.
http://cornercafe.wordpress.com/
[Preparation]
Water-Roux (湯種):
Mix flour and water in a small saucepan. Cook over low to medium heat, stirring continuously until it reaches 65ºC. It should have thickened to a paste at this stage, that is when you stir you can see the bottom of the pan. Remove from heat, place a cling film over the paste and leave until lukewarm, or room temperature, before using. (Alternatively if you don’t have a thermometer, cook as before until it starts to thicken, then continue to cook for about 1 more minute before removing from heat.) This water roux can be kept in an airtight container after cooling in the refrigerator for 1 day if not used immediately. However DO NOT USE if it turns grey in colour, that means it has gone bad.
(sy campurkan tepung dan air,panaskan sampai pekat sambil dikacau)
Coconut Filling:
100g desiccated coconut (sy guna kelapa parut segar)
70g caster sugar
30g butter,softened
30g egg, lightly beaten
http://cornercafe.wordpress.com/
[Preparation]
1. To prepare the Coconut Filling: Mix everything together. Divide into 8 equal portions.
2. Shape the buns using one of the methods as descibed here
4. Let rise, lightly covered, until double in size on a lightly greased tray. When ready, brush with egg wash.
5. Bake in preheated 190°C oven for about 12-15 minutes, or until golden brown.