Friday, 28 March 2014

Sizzling Mi Sanggul



Assalamualaikum wbt...

Fuhh...berpeluh-peluh makan mi sizzling ni weh...selalu makan kt food court ....
mi tengah berasap pon x raser ape ...sbb dok dlm ekon!
ni tengah-tengah hari rembang...musim summer pulak tu...  makan mi sizzling!!!! memang berpeluh yuuuu!
Anyway..memang tak menyesal try resepi ni...memang akan buat selalu...resepi refer dari dapur  mamashikin
terima kasih Mamashikin!

RESEPI MEE SIZZLING

BAHAN-BAHAN

* 2-3 mi sanggul (gulung)
* 5 ulas bawang putih
* 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
* 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
* 3 biji cili kering- potong 2
* 2 sudu besar sos tiram
* 3 sudu besar kicap cair
* 1 sudu besar kicap pekat
* 1/2 in halia- hiris nipis
* Serbuk lada hitam
* garam- secukup rasa
* Beberapa titik Minyak bijan
* 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
* sedikit minyak utk menumis

CARA PENYEDIAAN

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
3. Masukkan 2 cawan air.
4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.

Wednesday, 12 March 2014

Strawberry Velvet Cupcake


 Assalamualaikum wbt..


Resepi strawberry velvet ini adalah hasil olahan dari resepi asal  Fazlinil Irma  ..terima kasih Irma sudi berkongsi kekdah step by step untuk menyediakan kek ni...ni mungkin salah satu resepi yang patut dicuba oleh peminat kek velvet...saya menggantikan buttermilk dengan srawberry yoghurt untuk extra moist!
Ok...terima kerana sudi singgah...semoga entri ini bermanfaat!

Strawberry Velvet CupCake (di olah dari Fazlinil Irma )
Bahan A - Untuk diayak bersama.

250 gram tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.

240 ml yoghurt strawberry
2 tbsp pewarna merah

Bahan C
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A (atau 3 gred B)
1 tsp esen vanilla

Bahan D -

1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda

Topping - Cream Cheese Frosting (Olahan Tuan tanah)

250 gram cream cheese(dilembutkan pd suhu bilik)
1/2 cawan butter
1 cawan gula ising
1 cawan fresh cream (dipukul kembang )


1.Pukul butter selama dua atau tiga minit. Seeloknya biarkan butter berada dalam suhu bilik sebelum dipukul. Kalau tak sempat nak dedahkan butter. Potong butter dalam bentuk kiub kecil-kecil untuk mudahkan butter kembang dengan cepat. Kalau dalam masa dua atau tiga minit masih belum kembang. Tambah seminit lagi.

2. Masukkan gula kastor dan pukul lagi selama tiga minit atau lebih
Masukkan telur satu persatu.  Pecahkan telur sebiji. Pukul dalam masa 2 minit. Kemudian pecahkan satu biji lagi. Pukul lagi dalam masa tiga minit.
 
3.  Masukkan esen vanilla. Pukul selama seminit.
 
4. Masukkan bahan A dan bahan B secara berselang seli. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Campurkan dengan kelajuan perlahan. 

5. Dalam bekas kecil, masukkan bahan D (cuka dan baking soda) bersama. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti berdesir. Tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
 
6.  Tuangkan ke dalam loyang berukuran 9 inci sebanyak dua bekas.
 
7.   Masak selama 30 minit dengan suhu 175-180 darjah celcius.
 
8.   Setelah masak biarkan kek tu sejuk sambil membuat topping cream cheese.
 
9.  Pukul cream cheese,butter dan gula ising hingga kembang. tambahkan fresh cream dan pukul rata. Sedia untuk disapukan ke atas kek yang telah sejuk.

Wednesday, 5 March 2014

Bertemu kembali!


Assalamualaikum wbt...

 Apa khabar kengkawan? What a long silence ha...pc ni masuk sepital....tuan tanah x dapat nak merempit ke dapur kengkawan...tak dapat nak jamu mata... hihihi..
at the same time... tak berapa sempat nak memasak yang lain dari biasa melainkan yang biasa saja.....hahahaha...so kengkawan jamu mata je la dengan apa yang ada yer....