Friday, 17 February 2012

Seri Muka

 Assalamualaikum...dan selamat berhujung minggu..
orang lain bole kot berehat ujung minggu tp tidak bagiku..tiap-tiap Sabtu ada je agenda rasmi yang menanti..hari Ahad je betoi2 free...
Ok lah..ni ada Kuih seri muka seloyang...sila lah jamu mata ye...kuihnya dah lebohhh..kata orang perak...hehehe..resepi dari sifu masakan tersohor Chef Hanieliza yang tersayang..


 Terima kasih kepada Chef Hanieliza kerana telah banyak berkongsi resepi2 yg sedap dan mudah...kuih seri muka ni antara kuih yg sy pernah fail dulu..tp dengan resepi ni memang mudah dan InshaAllah menjadi..sayang Kak Liza..

Dolu-dolu..masa tahun 2007..sy ni hari2 mengintai dapur Kak Liza..terngiang-ngiang lagi lagu kt FP Kak Liza tu..masa tu tenet takde lagi kat rumah..wireless free ada kat Menara condong je...so selalu le melepak kt dlm keta tumpang tenet free sambil ngintai2 resepi...ditemani cik abang dan anak2..masa tu br anak dua..hehehehe..sabonya laki aku tu!
Lepas tu baru le berani buat FP sendiri...(yg dah bersawang sekarang )..sebelum tuan tanah pindah banglo..*wink*

Seri Muka (Chef Hanieliza)
  • Lapisan Pulut
  • 2 cawan pulut (sy x rendam-elok je lembut)
  • santan cair (dituang dalam pulut hingga pulut tenggelam 1/2 inci)
  • sedikit garam
  • Kukus pulut hingga masak (20-25 min)(Saya guna loyang 9 inci )
  • Bila dah masak,tekan-tekan dengan sudu supaya pulut mampat
  • Lapisan atas
  • 2 cawan santan
  • 1 cawan air pandan
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1/4 cawan tepung kastard
  • 1 bj telur
  • garam
  • sedikit pewarna hijau
  • Kacau semua bahan hingga larut (sy blend)
  • Tuang atas pulut yg telah mampat tadi
  • Kukus lagi hingga lapisan atas masak (25-30 min)
  • Bila agak2 dh masak teruskan mengukus tanpa tudung (untuk keringkan permukaan atas)
  • nak kuih lebih wangi, semasa mengukus,letakkan daun pandan yg telah dicarik di tepi loyang (dalam pengukus)
  • Biasanya loyang dibalut dengan kain untuk elak air menitik, selain dr itu ,penutupnya tidak perlu dibalut,tetapi bila nak buka,angkat penutup dengan cepat (supaya air tidak sempat menitik ke kuih) dan lap kain tersebut

6 comments:

  1. aslmkum ummi.. selamat mjalankan tugas.. sabtu ni akk free... next week.. 2 sabtu bturut2 ada prgrm sek.. apa kan daya.. saya yg menurut perintah.. hahaha.. kuih ni akk palig suke kt bhg atasnya .. selalu buat lebihkan yg kt atas..cam bdk2 gak ni.. suke yg manis2 jer..

    ReplyDelete
  2. Assalmualaykumwbh ummi dear.....wa....this is my peberet ar...hubby's too! MMM cantik je rumah baru ummi ni..:)

    ReplyDelete
  3. assalam ummi
    ada serimuka ni boleh tambah berseri macam tuan rumah he he
    rajin Ummi, akak suke jugak ni tp kat umah akak ni kalu wat kat atsnye je habis dimakan tang pulut tinggal kat piring tu he he

    ReplyDelete
  4. huhu..sedap nye kuih serimuka ni. saya kalau makan seketui tak cukup, at least 3 hihihi :D

    ReplyDelete
  5. Salam Ummi. Along belum bekfes lagi ni.... minta sepiring... sedap kuih ni & mengenyangkan.

    ReplyDelete
  6. As salam. saya pernah cuba resepi ini tapi macam kurang menjadi. tapi itu bukan sebab resepi lah tapi sebab diri sendiri. Insya Allah kena cuba lagi resepi ini

    ReplyDelete