Thursday, 17 May 2012
Donut lagi!
Assalamualaikum...
Ok..terima kasih kpd rakan-rakan blogger yg sudi singgah dan ucapkn macam2 'selamat'...Semoga selamat le kiter semua ye...
kiter mendonat lagi...dan lagi...ni versi donut tak cukup bedak...muahaha.. natural beauty la sangat!
Untuk versi yang lebih glamer boleh lah dicelup dengan coklat putih (dicairkan secara double boil) dan ditabur roasted almond flakes...atau bole juga ditabur bebola coklat kecil yg rangup!
Doughnut (Joy Of Baking)
160 gm tepung gandum
340 gm tepung roti
80 gm gula halus
1 sd teh garam
1 sd teh baking powder
15 gm susu tepung
10 gm yis segera
100 gm telur
200 ml air sejuk
60 gm lemak sayuran
Cara:
Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk (kecuali lemak sayuran) dan adun dengan 'hook' selama 3 minit.
Tambah lemak sayur dan adun lagi selama 10 minit sehingga doh matang.
Kemudian biarkan doh rehat selama 15 minit atau lebih.
Gelek adunan dan potong dengan donut cutter
Biarkan donut kembang selama 1 1/2-2 jam sebelum digoreng dengan api yang perlahan
** Selepas dipotong dengan donut cuuter seeloknya diletakkan di atas talam yang dilapik dengan kitchen towel..InshaAllah takkan melekat dan senang diangkat bila hendak digoreng
Selamat Mencuba
Assalamualaikum Ummiaisyah,
ReplyDeletecomelnya donut dia....
salam umiaisyah =)
ReplyDeletesedapnyer donat, nk yg ada badam tu ^^
ps: joy of baking tu leh nk klik link dia.
sedapnya.. minta cikit.. hehe.. salam kenal dr sy..:)
ReplyDeleteakak pun mendonat gak kelmarin... buat dua versi.. versi gula & satu lagi letak mayonis & chicken floss ikut chah punya idea dulu tu.. hehe.. sodaplah pulakkk....
ReplyDeletesalam..donut yg bersalut almond tu mmg mengoda sungguh!
ReplyDeletesaya pun suka donut salut white choc ngan almond
ReplyDeleteaslmkum ummi.. slmt hari guru .. sudah 2 hr lepas bah.. huuu.. byk dpt hadiah?.. akk ada lah sikit.. akk nk adiah donat almond tu jer...
ReplyDeletebestnyer donut ni...lama tak buat donut..teringin la pula:)
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletedtang nak makan donut he he sedap bersalut hirisan badam tu
Salam Umi..dumpling tu tak sama dgn kulit wanton ya.Wantan digoreng atau buat sup.Dumpling yang kak ros buat tu dikukus.Campuran tepung ubi dan tepung tang mien membuatkan dumpling tu transparent.Makan kak restorant mahal tu....buat la sendiri,jimat duit.
ReplyDelete