Saturday, 14 June 2014

Spicy Chicken Floss Bun


 Assalamualaikum wbt...
 Selamat menghabiskan cuti yg tinggal beberapa jam saja lagi...hahahaha....
sambil tu mebakor-bakor roti.....
Resepi ada di sini  ....hokay...semoga ilmu yg sedikit ini bermanfaat!

Thursday, 12 June 2014

Daging Kicap Berempah


 Assalamualaikum wbt...

Hari ni berkongsi resepi daging yang ringkas tetapi tetap memenuhi selera keluarga.  Semoga bermanfaat!



Daging Kicap Berempah
300 gm daging lembu (bahagian peha-lebih lembut)
3 ulas bawang merah-dikisar
4 ulas bawang putih-dikisar
3 cm halia-dikisar
3 tangkai cili kering-dipotong kasar
1 sdt serbuk lada hitam
1st serbuk jintan manis
1 sdt serbuk jintan putih
2 sb sos barbeque
3 sdb sos tiram
6-7 sdb kicap manis
garam,gula
1 biji tomato ( dipotong 6)
2 biji kentang (dipotong baji dan digoreng)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
sedikit daun bawang untuk hiasan

1. Daging dihiris dan direbus hingga empuk.Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bawang merah,putih dan halia yg dikisar.
3. Masukkan daging bersama air rebusan.
4. Tambah serbuk lada hitam,jintan manis,jintan putih dan cili kering.
5. Tambah sos babeque,sos tiram,kicap manis dan masak hingga pekat.
6. Rasakan garam dan gula,tambah tomato,kentang dan bawang besar.

Friday, 6 June 2014

Taman Brokoli


Assalamualaikum wbt...



Mari kita membanyakkan sayur-syuran dalam menu harian kita!
Jom cuba resepi mudah ni.....
Semoga bermanfaat.

Taman Brokoli

Bahan-bahan:
Beberapa pokok brokoli (dipotong kecil dan dicelur)
7-8 biji cendawan shitake kering (direndam hingga lembut-lebih kurang 5-6 jam dan dihiris)
3-4 ulas bawang putih(diketuk)
2 cm halia (diketuk)
3 sdb sos tiram
2 sdb minyak untuk menumis
garam

1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan cendawan , sos tiram dan air secukupnya
4. Masak hingga cendawan lembut dan mesra dengan sos dan rasakan garam.
5. Aturkan brokoli celur di dalam pinggan dan tuangkan cendawan tadi tengah.