Tuesday, 1 October 2013

Chicken Floss Carrot Bun


 Assalamualaikum wbt....
jom buat chicken floss bun sendiri di rumah!!! saja-saja divariasikan kepada bentuk carrot.....kalo nk lagi ngan bole guna chicken floss yg spicy..klaernya lebih merah...lagi ala-ala carrot gitew!!!


Bun manis asas
400 gm tepung high protein
100 gm tepung low protein (tpg gandum biasa)
10 gm susu tepung
1 sdt garam
1 sdb yis kering
100 gm gula castor
1 bj telur
220 ml air
75 gm marjerin/butter
1. Campurkan semua bahan kecuali majerin ke dalam mangkuk pengadun.
2. Gaulkan dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Tambah marjerin dan uli lagi hingga doh  menjadi licin,lembut dan elastik serta tidak lekat pada mangkuk.
4.Biarkan doh di dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembap.
5. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Seeloknya letakkan di tempat yg panas.
6. Tumbuk doh dan keluarkan udara di dalamnya.
7. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang dikehendaki.(untuk adunan ini boleh dapat 18-20 biji saiz sederhana)
8. Bentukkan doh kepada bentuk yang dimahukan.
9. Untuk membuat bentuk carrot, ambil satu bahagian doh dan canai nipis.
10. Potong kepada 3 bahagian secara menegak (jangan putus)
11. Jalinkan ketiga-tiga jaluran dengan kemas. Doh akan lebar di bahagian atas dan  runcing di hujung.
12. Biarkan doh naik 2 kali ganda.
13. Bakar pada 180 celcius selama 20 minit.

Chicken Floss Carrot Bun
Bun manis yang dibentuk sperti carrot
Mayonis
Chicken floss
Daun salad
Bun dibelah sedikit di bahagian atas (bahagian lebar)
Sapukan satu sudu besar mayonis ke atas bun.
Taburkan chicken floss.
Sumbatkan daun salad di bahagian yg dibelah tadi.

2 comments:

  1. Salam dan selamat malam Umie,
    So creative, nampak menarik dan tertarik, tiba tiba terliur pulak kita kat sini....

    ReplyDelete
  2. wahhaaaaa....cantik..seriuss...lapar jdnya..gi mana nih..

    ReplyDelete