Assalamualaikum wbt....selamat bercuti sekolah untuk yg bersekolah...heheheh...
tapi mcm tak cuti jer...huk..huk...mesti syok cuti jenjalan ke obersee kan..ke london..itali..hawaii.. sydney..muahaha...saper le yg bertuah tu...berangan je la cik ecah oooii..
anyway..nak buat apa yea dengan buah2 tu? ok....cuti-cuti kena masak juga kan...apa kata buat dessert yang kalerpul ni...buat dulu kulitnya...lepas tu kiter sapukan coklat cair sikit..
lepas tu kiter paipkan inti kastard yg lemak manis tu...
barulah kiter susunkan buah-buahan yg disukai....
dan sedia untuk dinikmati!
Tart Shell ( thanks to yatiecooking )
250g butter
125g icing sugar
1 biji telur
440g plain flour (tambah tepong kalo adunan lembut sgt)
1. Gaul butter with icing sampai sebati
2. Masukkan telur & pukul sampai sebati
3. Masuk tepung & uli sehingga menjadi dough
4. Tekan dlm acuan utk mendapat size yg diingini.
5. Cucuk sedikit dengan garfu di bahagian tengahnya.
5. Bakar 15-25 minit sehingga masak pd suhu 180 celcius.
(dpt lebih kurang 55 bj saiz M)
Krim Kastard ( thanks to citarasawan. )
250 ml susu segar
2 sdb gula
2 sdb tepung kastard
1 kuning telur-dipukul
1/2 sdb majerin
campukan semua bahan kecuali majerin.
Masak hingga likat.Campurkan majerin dan angkat.
Sejukkan dulu dalam peti ais sebelum dipaip dalam tart.
( seeloknya buat 2 bancuhan unutk sukatan tart di atas)