Assalamualaikum..
Di petang Isnin ni sy nak berkongsi resepi Potato Bun yang amat memenuhi citarasa saya...kalau nak tahu saya ni mmg penggemar potato bun...pernah cuba buat dulu-dulu tapi tak menjadi sbb masa tu guna ubi kentang yag direbus..mungkin lenyek pon x cukup halus...piping kastard pon x menjadi..maka saya pon merajuk lama juga lah..hingga la sy jumpa potato pureen kt kedai..sy guna utk buat mash potato...dan br sy teringatkan resepi ni yg menggunakan potato pureen..
Kalo nk cuba..ini resepinya...
Golden Potato Bun (Home Bread)
260 gm tepung roti
1 sdb susu tepung
1/2 sdb bread improver(sy xde)
70 gm gula castor
sedikit garam
1 bj telur
40 gm potato pureen
150 gm air sejuk
1 sdb yis
60 gm butter/majerin
** Saya guna BM..jd hanya campurkn semua bahan dlm Bm dan akan dpt doh slps 30 min.
**kalo tiada BM
Campurkan semua bahan kecuali butter. Uli hingga jd doh yg elastik dan kenyal (;ebih kurang 10-15 min )
Tambah butter dan uli lagi hingga jd doh yg lembut.
Tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan doh naik 2 kali ganda.
Bulatlan kecil-kecil dan susun dlm dulang pembakar.
Biarkan ia naik lg 2X ganda.
Paipkan kastad dan bakar pada 180 Celcius selama 20-25 minit
Toping kastad (resepi pandai2 sendiri)
2 sdb tepung kastad
3 sdb susu segar
1 sdb gula halus
Campur semua bahan dan kacau dgn whisk di atas api hingga pekat sedikit.Biarkan sejuk. Kalo ada kastad segera hanya campur dengan air dan paipkan atas doh.
aslmkum ummi.. BW sambil menelan air liur.. huu.. sedap dpt mkn bun homemde camni..
ReplyDeleteUmmi dear...owang demam dtg sekali dgn mommy2nye demam la ni...sob sob sob...wud love to tapau your gojes yummilicious potato bun...Tahniah...finally u made it dear!!!
ReplyDeleteAslmkm Ummi. Cantik nya bun tu... kalau dpt ngap lagi best....
ReplyDeletePagi kak Ummi.. potato bun nya nampak gebu, cocok buat makan pagi.
ReplyDeleteSalam..Hye..Follow Ur Blog!! Harap Sangat2 Ur Follow Back Me K..Thanx ^_^
ReplyDeletehttp://manssmile.blogspot.com/