Assalamualaikum wbt....
sekali-sekali bila dah jemu makan nasi..kita beralih ke menu kuetiaw pulak!!!
bagi yang suka order menu ni kalo di kedai ( ai la tuuu..)......apakata buat sendiri je....
dapat jimat RM 5.50 kot!
Kuetiaw Kungfu
1 bungkus kuetiaw
3-4 biji telur (dipukul)
minyak
Panaskan minyak dan masukan keutiaw dan telur dan goreng hingga garing
Kuah
5 biji bawang putih (diketuk)
300 gram isi ayam (dihiris)
200 gram udang
200 gram sotong (dihiris)
8-10 biji cili api siam (diketuk)
3 sdb sos tiram
stok ayam secukupnya (lebih kurang 2-3 cawan)
sayuran (lobak,kailan,bunga kubis dipotong kecil)
2 sdb tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1. Tumis bawang putih hingga wangi dan garing.
2. Tambah kan isi ayam,udang,sotong,cili api,sos tiram dan stok ayam dan masak.
3.Rasakan garamnya.
4. Tambahkan sayuran dan masak hingga lembut.
5. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga agak pekat.
6. Tuang kuah ke atas kuetiaw.
7. Taburkan bawang goreng dan daun sup.
3. Kalau nak masam,perahkan limau nipis.
aiyakkkk manyak suka oooo he hee
ReplyDeletesatu pinggan lg satu bolehhh hihiik
em, sedapnya kue tiew..suka sangat makan kue tiew..
ReplyDeleteSalam Umie,
ReplyDeleteTang hidang dalam belanga (kuali) tu yang buat dia lagi menyengat, aiyakkk. Lepas tu pekena pulak dessert glamer masakini kat bawah tu pavlova dealova......fuhhhh....pengsannnnnnn
hihi...namanya lucu tuh. Boleh lah kirim ke rumah ni kuetiaw kungfu ^_^
ReplyDeletefuhhh..sedap ni...kungfu jom, aiyakkk...
ReplyDeletealhamdulillah akhirnya akak berjaya meloloskan diri ke dapo ummiaisyah..lama sungguh rasanya kan
ReplyDeletemenu ni mmg fav kami seisi rumah..dah mlm dtg sini terasa lapo lah pulak..hihi
Wahhh berkungfu di dapur..suami mieza mmg suka kuey teaw berkuah mcm ni...nnt nak cuba lah..
ReplyDeleteHuhu...ai is feberet kung fu mung fu niiih...tqvm Sya for sharing this menu...selama ni tau oder je...boleh cuba nnt.
ReplyDelete