Assalamualaikum wbt..
lamanya dah tak bersiaran....sesangat bznya 2-3 minggu ni...byk menu yang tak sempat nk publish..tau-tau dah masuk ramadahan..ok selamat berpuasa semua...semoga kita sama-sama meningkatkan ibadah kita sempena bualan mulia ini..
Ok...ni ada dua ketui chicken floss yang tinggal...muahahahaha..rasanya bulan puasa ni jarang-jarang le jumpa roti...ok resepinya ada kt bawah yea....
Resepi Doh Roti Asas
400 gm tpg roti
100 gm tpg gandum
5 sdb gula
2 sdb majerin
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb yis
1 sdt garam
200 ml air
1 bj telur (dikacau dengan garpu dan tinggalkan sedikit utk glis atas doh roti)
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali majerin dan shortening.
Uli hingga menjadi doh yang kenyal. tambahkan majerin dan shortening dan uli hingga jadi doh yang licin dan tidak mudah koyak.
(sy uli guna Breadmaker selama 30 min)
Doh yang telah siap licin dibiarkan pada suhu bilik (seeloknya di tempat yg agak panas) sehingga ia naik 2 kali ganda.
Bahagikan doh kepada bahagian kecik (sy dapat 13 ketul)
Biarkan doh naik 2 kali ganda.
Bakar pada suhu 190-200 celcius selama lebih kurang 15-17 min
Chicken Floss Bun.
Ambil bun yang telah siap dibakar.
Belah Memanjang di bahagian tengah (jangan putus)
Sapukan mayonis di belahan tersebut dan di luar bun.
Taburkan chicken floss di luarkan dan di belahan bun
Selamat Berpuasa buat umiaisyah sekeluarga. Apa agaknya menu bersahur eaok ye...
ReplyDeleteaslmkum ummi sayangg n salam rindu jugak..selamat menyambut ramadhan almubarak buat ummi skrga..
ReplyDeleteSalam kenal dan Salam Ramadhan Ummiaisyah...
ReplyDeleteSelamat menyambut Ramadhan dan semoga segala amalan kita diberkati Allah..
ReplyDeleteslmt berpuasa juga buat deme yekk.... sibuk bebenor nampoknya tu... sibuk ngan keje skolah ke sibuk ngan amjad? hee....
ReplyDeleteslmt berpuasa buat ummi sekeluarga.. weh org pahang ke? hehe.. daah lama amat dah nak mencari ciken flos tu. nak buat roti gini la. kalau nak buat sendiri ciken flos tu mcm tak terjangkau pulak kan. haha
ReplyDeletesedapnyer!! kt sini ada kedai jual chicken floss, tp xde tanda halal. jd ragu2 je nk beli. huhu.. betol kata kak izah, kalau nk buat sendiri tu, mmg x la.
ReplyDeletenway, selamat berpuasa buat ummi sekeluarga ^^
Salam..
ReplyDeleteRahel suka sangat makan bun serunding ayam..memang sedap..
selamat menyambut bulan puasa Ummi..
Selamat berpuasa to you and your family dear...nak tapau chicken floss bun 3 bijik...boleh ye ;)
ReplyDeletesalam ramadhan gak wat ummi sekeluarga ye!
ReplyDeletesalam ramadhan... cmane nak wat chicken floss yek...best nye kalo leh wat sendiri
ReplyDeleteSelamat berpuasa Ummiaisyah,
ReplyDeletesuka makan chicken floss bun, bubuh cf banyak-banyak!
selamat berpuasa ummiaisyah.. sedap chicken floss bun ni :) membuka selera:)
ReplyDelete