Assalamualaikum wbt..
kiter mmg pantang tengok orang tayang kek cekelat...teruih2 datang je angin rajin...hehehe...geram tengok kek cekelat Ayu kt Singapore tu..kiter pon berkayuh le di dapo..tp buat kek cekelat versi sempoi je... ok resepi dari Ibu Halimah Shuib yang dikongsi di dalam majalah Saji...tastewise..kaya dengan rasa cekelat..kurang manis..lembab dan bole ulang-ulang makan!
Bahan-bahan
250 gm gula castor
250 gm mentega
4 biji telur
250 gm tepung naik sendiri* ayak
70 gm serbuk koko *ayak
1 sd kecil serbuk penaik *
250 ml air sejuk
Ganache
350 gm coklat masakan
150 whipping cream
1 sdb butter
1.Masak coklat dan whipping cream secara double boiler hingga coklat cair.
2.Kacau rata dan tambahkan butter
3. Biarkan ganache sejuk dan pekat pada suhu bilik.
Cara-cara
1. Pukul gula dengan mentega hingga kembang.
2. masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.
3. masukkan bahan yang telah diayak tadi dan air sejuk.
4. Gaul sebati.
5. Kukus selama 45 minit.
6. Bila sudah masak,biarkan sejuk dan belah kek menjadi tiga lapisan.
7. Sapukan ganache di antara ketiga-tiga lapisan.
aduhhhh kat umah baru je abiss he he tp kan akak tingin nk mkn org buatkan he he
ReplyDeletemeh antar kat cikit la,kalu suh singgah pun boleh gak he he otw blk kg lusa ni heeee
Assalam ummi,
ReplyDeletewaduh bila namapk kek coklat aje lutut longgar..very rich kita tengok kek ummi ni..
pasti moist & sedapppppp ..tengok aje dah tahu dan can imagine the chocolatey in the cake!!!!
sedapnya...takat ni QH xpenh lg kot wt kek coklat...butter klau tukar dgn marjerin bleh x ekk..nk buat bg bos la..tp dia xsuka butter..
ReplyDeleteaik??? takkan seketul jer hidang... Nak makan gak barang 2,3 ketul..hehehee
ReplyDeleteAssallamualaikum Ummi.. Hii tuis lagi sekali. ummi kalau tak kisah, cer lah remoe WV dari setting blog ni sbb kekadang susah lah nk lepas wv tuh exp kalau internet slow.. Sorry yer menyibuk lak kat blog org..hihihiii..
ReplyDeleteAssalamualaikum Umie Cayang,
ReplyDeleteYang dirindui dah tiba, hehehe, dtg lenggang kangkung dengan durian crepe. Elok ler ada pulak kek cekelat, memang favourite seantero dunio, yg dalam piring tu akak punyakan.
Akak tumpang bersedih dengan kejadian kebakaran litar pintas yg menimpa rumah Umie, sabar ya, setiap kejadian mesti ada hikmah disebaliknya. Leh la Umie makeover apa2 yg patutkan hehehe.