Monday, 11 June 2012

Lemang Kukus Seenak Rasa

 Assalamualaikum..
Selamat memulakan minggu yang baru ...semoga semua urusan kita dipermudahkan ...
Alhamdulillah...urusan saya nk makan lemang kukus ni pon dipermudahkan...duduk di dapur dr pagi sampai tengah hari..bila dh siap tu..terus fengsaann...ater fes taim buat..memang la teraba-raba..peh ni rasanya dh efisien sikit kot...Resepi lemang kukus ni dapat dari biras baru saya..orang pulau pinang...rasanya cam ketupat palas...lagi sedap dr lemang rasanya...kaedahnya sama mcm buat kuih lopes iaitu pulut ditanak dulu sebelum dikukus.
Sukatan yang tepat tak dapat saya berikan ..tunggu sy trial n error lagi..dh puas hati..dah dapat sukatan yg tepat br saya share di sini yea...
cubaan kali pertama ni 95% menjadi cuma rasanya tak selemak yang sifu buat.Ok lah tu kan...raya ni tak yah beli lemang lagi...hehehehe
.

Lemang kukus
1 kg beras pulut (dibasuh dan ditus)
1/2 kg santan pekat
daun pandan 
garam.
daun pandan (dilayur)
tali rafia.
Panaskan periuk.
Panaskan santan pekat dan sedikit air. hingga mendidih.
Tambah beras pulut,daun pandan dan garam.
Tambah air secukupnya hingga beras pulut tenggelam dan lebihkan lebih kurang seinci. gaul rata.
Tanaklah pulut tersebut separuh masak.
Sediakan daun pisang yang telah dikoyakkan.
Letakkan lebih kurang satu senduk pulut yg telah ditanak tadi.
Gulungkan dengan ketat.
Ikat mati satu hujung dengan tali rafia.
Bawa hujung tali yang panjang dan simpul di tengah dan ikat mati hujung satu lagi.
Kukus pulut tadi hingga masak. (lebih kurang 20 minit)





10 comments:

  1. aduhai Ummiaisyah... terasa dah dekat sangat nak raya...hu hu huu terbayang dah suasananya yang syahdu!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Umie,
    Rasa macam nak raya pulak. Bila tengok lemang ni, teringat arwah ibu dulu suka buat macam ni bila daun palas tak cukup, senang sangat bila tengok ibu buat. Rasanya pun macam ketupat palas kan....

    ReplyDelete
  3. wah best nya...sgt sesuai utk golongan perantau yg teringin nk makan lemang spt saya...huhu

    ReplyDelete
  4. mcm ni laa gaya kelupis sarawak ^^ cuma x guna daun pisang, guna daun ape ntah.. mmg sedap!

    ReplyDelete
  5. aduhhh dh nk raya ker ni..hehe...sgt mnarik utk dcuba lemang kukus tu...mmg suka mkn lemang...amik dlu resepinye yer...tq

    ReplyDelete
  6. Wow! best ni! best! nampak mudah aje yaa.. wahh lepas ni raya tak perlu buat lemang buluh.. buat cam ni aje.. hehhee.. tq yaa

    ReplyDelete
  7. wadduuuh!! selamat hr raya... sedapnya lemang dan rendang... nyam2x!!

    ReplyDelete
  8. sedapnya rendang tu..dah macam nak raye lah plak

    ReplyDelete
  9. Saya kalau nampak lemang otomatik ingat raya. hehe... sedapppnye. Saya suka curi bahagian yang paling lemak tu. hehe... paling best makan dengan rendang :D

    ReplyDelete