Friday, 18 January 2013

Marveles Walnut Butterscotch Cake


Assalamualaikum dan salam rindu.....
Walllaaaaa harini baru dan nk berposting-posting....sesangat le sibuknya dengan ntah apa-apa urusan yang tak selesai-selesai...terima kasih pada kawan-kawan yg masih sudi singgah...i luv u ollll!!!
hari ni ai tak sabo-sabo nk share resepi butterscotch cake yg sedap sesangat ni... ai dapat dr majalah Saji bulan Januari....bila baca resepinya macam senang je...ai pon terus la godek-godek...
dan...bila dah siap tu...dh dekat nak malam pulak...terpaksa la shoot jugak gelap-gelap pon...tu yg mendung je gambo kat atas tu...sambil shoot tu mmg tak sabo nk di kendurikan kek tu....
bila dah dirasmikan...Alhamdulillah...rasanya mmg sedap sesangat....bole makan sambil pejam-pejam mata...mmmmm  nikmatnya Alhamdulillah..Terima kasih  Allah..Terima kasih Saji... Resepi dari Saji tu sy tak ikut 100% ,ada alter-alter sikit ikut kesesuaian tapi masih kekal keasliannya!
Oleh itu...kalo nk tau rasanya sila lah cuba yea...InshaAllah tidak akan menghampakan!

 Butterscotch Cake
Bahan-bahan Kek
250 gm sponge mix
4 bj telur
50 ml air (sy biasa guna 60 ml )
50 ml minyak jagung ( sy guna 60 ml butter cair-highly recomended)

Bahan Krim
250 gm butter
1/2 cwn gula ising
1/4 cwn susu segar
250 gm krim putar

Bahan Butterscotch
1 cwn gula kastor
1/2 cwn air panas
2 sdb butter
1/4 cwn krim putar

Bahan sampingan  resepi dari Kak Azlita Masam Manis
300 gm kacang pekan (sy guna walnut )
80 gm gula perang
2 sudu besar madu


Cara penyediaan
Kek
1. Satukan semua bahan kecuali butter cair dan pukul hingga pekat dan gebu,
2. Masukkan butter cair dan kacau sebati.
3. Tuangkan ke dalam acuan 9 inci (yang telah dilapik kertas minyak) dan bakar dengan suhu 180 celcius selama 40 minit.
4. Bila dah masak, terus terbalikkan kek di atas jaring.

Krim
1. Satukan butter dan gula ising. Pukul hingga gebu.
2. Tuangkan susu segar dan ketepikan.
3. Pukul krim p[utar hingga gebu dan satukan adunan tadi dan kaup hingga sebati.
4. simpan sekejap di dalam peti ais.

Butterscotch
1. Gula dimasak hingga hangus sambil dikacau sentiasa.
2. Bila dah perang,masukkan air panas dan tutup api.
3. Biarkan suam,masukkan butter dan krim putar

Kacang Walnut
1.Kacang di panggang terlebih dahulu di dalam oven pada suhu 170 selama 15 minit.
2. Masukkan gula perang ke dalam periuk
3. Cairkan gula hingga ia keperangan di atas dapur dengan api yang sederhana
   Jangan sampai gula hangus
4. Masukkan madu dan kacau hingga ia mencair dan licin
5. Kemudian masukkan kacang yang telah di panggang tadi.
6. Gaul rata dengan segera
7. Kemudian tuangkan di atas loyang yang beralaskan baking paper
8. Biarkan ia sejuk dan mengeras.


Untuk Kek Butterscotch.
1. Bahagikan kek kepada tiga lapisan.
2. Tuangkan sedikit sos butterscotch dan taburkan kacang walnut yang dicincang  tadi.
3.Sapukan krim dan lapiskan dengan kek lagi hingga siap tiga lapisan.
4. salutkan krim ke seluruh kek dan sejukkan kek dalam peti ais. Bila nak makan taburkan kacang cincang ke atas kek dan tuangkan sos butterscotch.


10 comments:

  1. salam...

    msti sdp kek ni...
    nk sikit...

    ReplyDelete
  2. assalam Umi
    amboi buzynya dia...lama tungguuuuu ni he he
    wah memang mengancamlah, mcm b.c kat sr tak? anak bujang akak memang paling suker ni
    tq share resepi, tp tak taulah bila dpt buatnya

    ReplyDelete
  3. memang nampak mengancam sgt niiii.... yumyummm

    ReplyDelete
  4. assalamualakum, nak tanya, krim puter tu non dairy whipping cream or dairy whipping cream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. amira... dlm resepi tak disebut dairy or non dairy..so sy mmg biasa guna yg non dairy.kalo guna dairy..rasanya berganda-ganda lemaknya hehehe

      Delete
  5. Lom terai lagi kek ni..nnti blh cuba..save dulu resepi nya ya :-D

    ReplyDelete
  6. Assalamualaykum...
    aaiiihhh....tidak tahan rasanya melihat lelehan saus butterscoth-nya...
    bikin ngiler...

    ReplyDelete
  7. Wow...dasyat memasak adik sahabatku, NurulSyawal ni yea...tahniah!blog yg sgt hebat!K.Lin nk follow la...nnt follow K.Lin balik ye...gud luck Cikgu Aisyah =)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum.....tuan admin.
    mohon kebenaran untuk mencuba resepi ini..

    Terima kasih

    ReplyDelete