hari ini ai masak tempoyak ikan patin....saper-saper yang tak makan ikan darat tu mintak maaf le yer.....
yang minat ikan patin tu bole la layan resepi yang senang ni..muahahahaaha
Masa kecik2 dulu mak selalu masak tempoyak..tapi stail orang perak masak kuahnya tak berapa pekat...ikannya pulak selalunya ikan kembung...dan selalunya mak bubuh timun atau tauge kasar...
tapi bila dah masak sendiri ni...sy akan buat kuahnya pekat dan kaw dan ikannya selalu ikan patin!
Masak Tempoyak Ikan Patin
3 keping ikan patin ( dibersihkan dan dilumur asam jawa atau limau nipis sekejap)
3 sdb tempoyak
2 batang serai(diketuk)
8-10 biji cili api(ditumbuk halus bersama sedikit garam)
1 keping asam keping
1/2 biji timun (dipotong 3 inci panjang )
air dan garam secukupnya
Semua bahan-bahan dimasukkan ke dalam periuk kecuali ikan.
Renehkan semua bahan dan rasakan garamnya.
Masukkan ikan dan timun dan renehkan sehingga ikan masak dan timun lembut.
Alahai akak tak makan ikan patin. Kalau nak masak kena la tukar ukan lain.
ReplyDeletesama cam k.hazila kita pun tak berapa makan ikan patin he he tp kuahnya makan je
ReplyDeletenak lg buh tempoyak sedapppp. kalu mak masak tambah timun kuning
inilah lauk pak akak paling suker makan, tak kira masa. ni baru2 ni blk spital pak akak tunjuk kedai khas ikan patin msk tempoyak ni dekat simpang penjara Taiping tu fuhhh betul2 sedap pekat cam Umi masak ni semangkuk pak akak je sorang abiskan he he
rega pun blh tahan lah
sedapnya... saya suke...saya suke!!!
ReplyDeleteSalam....emmm pasti sedap makan ngan nasi panas
ReplyDeletehmm... feberet en. husband akak ni.... tp akak tak mkn pulak ikan patin tu.. kalau msk mmg utk en. husband sorang je lah.. hihi...
ReplyDeletebaru sekali je beli ikan patin..mmg dah lama sangat tak jamah..
ReplyDeleteaslmkum ummi.. terima kasih singgah dapur akk yg berhabuk tu.. hihihi.. smlm akak dah singgah sni.. tapi tak kuar2 gmbr ikan patin tu.. hr ni cepat lak kuar.. akk bab2 masuk lauk pauk ni mmg hancuss selalu.. masak simple2 goreng boleh la.. nmpk myelerakan betul.. mkn dgn nasi panas2 mmg sedap ni.. akk pun sibuk memanjang..tak tau apa yg disibukkan.. ni cuti seminggu beg sekolah pun tak buka.. huuu.. banyak kek lapis dlm beg tu.. sapalah nak tolong marking .. bukan makan yer..
ReplyDeleteAssalamulaikum Ummi,
ReplyDeleteBila baca N3 ni saya teringatkan masak tempoyak orang Perak style yang di masak oleh arwah kedua org tua saya...alangkah rindunya....