syoknya bila tgk n3 Kak Amie nun di Lahad Datu...tentang Give Away yang dianjurkan oleh Tun Telani... sy ni tak pernah masuk mana-mana Give Away ...kali ni saja nak try....kot-kot langkah kanan dapat Buku Resepi best dr Tun....kiter-kiter ni kan suka collect buku resepi...dapat release tensen bila tengok gambo yang cantik-cantik tu...ok..cara nak menyertainya bole tgk kat blog Tun Telani
Syarat2 penyertaan:
1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru (dh lama followwww!)
2. Buat n3 bertajuk -Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food(done)
3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog tun(done)
4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gmbr letak gambar, kalau ada resepi blh tulis resepi, tp x wajib. cerita la sket kesedapan makanan tu. hihi (done)
5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen.. **** tun menghadapi
masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen di pop-up window,
harap maklum.
6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.
2 hadiah berikut menanti pemenang /XD (hadiah sorang satu ye.. jd akan ada 2 pemenang)
Buku resepi yg sgt awesome dgn gambar yg sgt cantik!
Ok...so my feberet food mmemang le banyak kan..tapi among the top of the list is cik donut...donut ni bg sy..memang tak jemu dimakan dan bole dipelbagaikan topingnya...tu yang jd bertambah-tambah sedap tu..kannn..tp yg best sekali tentulah donut yang bersalut gula kan...tambah plak kalo donut lembut tu dimakan suam-suam..issssyy..rasa cam nk buat sekarang gak.. banyak resepi donut yang best-best..cumanya tak jumpa lagi yg 100% cam donut feberet sy kt kedai epal beso tu...hehehe
Doughnut (Joy Of Baking)
160 gm tepung gandum
340 gm tepung roti
80 gm gula halus
1 sd teh garam
1 sd teh baking powder
15 gm susu tepung
10 gm yis segera
100 gm telur
200 ml air sejuk
60 gm lemak sayuran
Cara:
Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk (kecuali lemak sayuran) dan adun dengan 'hook' selama 3 minit.
Tambah lemak sayur dan adun lagi selama 10 minit sehingga doh matang.
Kemudian biarkan doh rehat selama 15 minit atau lebih.
Gelek adunan dan potong dengan donut cutter
Biarkan donut kembang selama 1 1/2-2 jam sebelum digoreng dengan api yang perlahan
** Selepas dipotong dengan donut cuuter seeloknya diletakkan di atas talam yang dilapik dengan kitchen towel..InshaAllah takkan melekat dan senang diangkat bila hendak digoreng
Selamat Mencuba
Alamak kiutnya donuts tu dear!!! Hru my friend??? ;)
ReplyDeletegood luck Ummi
ReplyDeletebest tu kan kalu dpt buku resepi
ooo rupernya suker donut ekkk he heee akak pun suker donut kat epal besa tu hihikkk nk lg yg ada coklat kat dlmnya ummmppp
sedapnya donut almond tu...serupa mcm big apple..
ReplyDeletegood luck cigu... hehe...
ReplyDeletedonut mmg best..