Sunday, 12 May 2013

Freshwater Prawn with Sweet , Sour and Spicy Thick Gravy


Assalamualaikum wbt...
dah lamanya tak kesempatan nak update di sini....kebizian tahap ekstrem!!.... terima kasih kepada kengkawan yang masih sudi menjenguk!
ok..straight to the poin...sesekali en suami bawak balik udang sungai hasil menjala dapat le merasa menu mewah sikit..selalunya dpt ikan biasa-biasa je...huhu..Alhamdulillah!
Ai buat masak masam manis ala-ala arwah MIL buat dulu.dulu....masakan yg mudah.. ai turunkan resepinya di sini untuk tatapan generasi yg seterusnya ..ahaks



Udang Masam Manis

5-6 ekor udang sungai
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
 1 biji tomato
2 cm halia
2 sdb cili mesin
2 sdb sos cili
1 sdb sos tiram
1 biji bawang besar (hiris bulat)

1. Kisar bawang putih,bawang besar,tomato dan halia hingga halus.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga wangi.
3. Tambahkan cili mesin dan tumis hingga garing .
4. Tambahkan sos tiram,sos cili dan bawang besar yang dihiris.Tambahkan sedikit air kalau terlalu kering.
5. Perasakan dengan garam dan gula.

6 comments:

  1. assalam ummi
    wowww wow heehe
    besaunya udang tergolek je
    asben akak hantu udang ni he hee akak tumpang tgk je sedappp sambil telan ayaaq liur heee

    ReplyDelete
  2. salam Ummi, nampak sedap udang yg besar tu, dpt sekor mmg kenyang ni haha kalau tak takut kolestrol mmg ketiga2 tu di rembat rasa nya..

    ReplyDelete
  3. Mak oiiii... udang segar! Suka telurnya yang duduk atas kepala dia tu...

    ReplyDelete
  4. salam kenal...terliur benor nengok udang besau nihh...

    btw, done follow sini :-)

    ReplyDelete
  5. uissshhh sedapnye..eh...baru perasan dah lama akak tak beli udang

    ReplyDelete
  6. Homestay murah untuk didiami bertempat di bachang melaka . http://homestaymansorchoot.blogspot.com/

    ReplyDelete