salam syang kpd kawan-kawan sahabat maya yg masih setia menjengah dapo usang ni....takde apa yg spesel kt sini...kalo buka tudung saji tu asyik2 lauk sama jer...hahahaah....tp arini ada sikit spesel...ai hidang kt ol kuih talam spesel..talam sekoteng! spesel sbb guna sekoteng import dr melaka.. anak buah ai yg blikan..kt tempat ai ni takde juei.....ater..belinya sebungkuih je..sekali masak udah abih!!! nk kena pegi melaka plak br dpt sekoteng...ok...cekidaut resepi dari Kak CT Delima tengkiu Kak CT...
Talam Sekoteng
Source: Chef Asma
(Recipe untuk 1/2 adunan)
LAPISAN BAWAH
Bahan : A
35g sekoteng (rebus dahulu & toskan)
Bahan : B
90 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1/2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)
110 gm gula castor
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Bahan
A, direbus dan toskan, bancuh bahan B dan tapis. Masak Bahan B sehingga
naik wap, masukkan sekoteng dan gaul rata. Tuangkan kedalam loyang 8"
dan kukus selama 25 minit.
LAPISAN ATAS
Bahan:
90 gm tepung gandum
125 gm gula halus (boleh juga guna gula kastor)
3 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil-esen ros cap star + 1/2 sudu kecil pewarna rose pink
Cara-cara :
Bancuh semua bahan2 atas, tapis kedalam periuk. Masak hingga naik wap & tuangkan keatas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit.
akak tak jumpa2 lg sekoteng ni...bukan main susah la..lama tak menalam..rindu juga nk makan..
ReplyDelete