Monday, 16 September 2013

Bubur Kacang...pencuci mulut sepanjang zaman

Assalamualaikum wbt..
Selamat menyambut hari Malaysia.....
Sempena hari Malaysia ni..tetiba tringat nk buat dessert yang klasik sepanjang zaman......bubur kacang hijau yang menjadi dessert masa kecik-kecik dulu...cicah ngan roti paun atau sekut 4 segi....sesetengah orang tak tahan dengan 'wind effect' yang dihasilkan...petuanya kena tambah halia sikit dalam bubur tu...tp sy mmg x bole masyukk bubur ngan halia...hehehe....
Ok...dikongsi resepinya di sini..semoga bermanfaat!

 
Bubur Kacang Hijau

250 gm kacang hijau (direndam beberapa jam dan direbus hingga lembut)
200 gm gula merah
100 gm gula pasir
800 ml-l liter santan(sederhana pekat dr sebiji kelapa)
200 gm sagu (direndam 5 minit)
2 helai daun pandan
sedikit garam
Kacang hijau yang telah direbus (jangan dibuang airnya) dicampurkan semua bahan lain.
Masak hingga mendidih dan rasa manisnya.

5 comments:

  1. assalammualakum....
    sedapnya bubur tu... :)
    apalagi tambah durian...
    bae young jun lalu, tak nampak...eheheh

    ReplyDelete
  2. Salam Umie,
    My all time favourite, bubur kacang, pekena dengan pulut pun best jugak kan...

    ReplyDelete
  3. ajernyer beno... sepanjang zamankan... walaupun macam2 pencuci mulut yang ada bubur kacang tetap melekat di hati...
    memang tak kenalah kalau ada halia.. tak leh terima...

    ReplyDelete
  4. Salam Sis..mampir Saya ya..:)
    Wah..itu favorit Saya..bubur kacang hijau..kami suka tambahkan sedikit Jahe geprek tambah sedap..:)

    ReplyDelete
  5. sempoi jee kan makan dengan biskut jee tu

    ReplyDelete