Monday, 13 January 2014

Cheddar Cheese Sugar Bun

Assalamualaikum wbt...

 Salam maulidurrasul....selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW...
Kalau rajin hari ni jom kita meroti....roti yang lemak-lemak manis...sangat berbaloi bila buat sendiri!
Semoga bermanfaat!




Bun manis asas
400 gm tepung high protein
100 gm tepung low protein (tpg gandum biasa)
10 gm susu tepung
1 sdt garam
1 sdb yis kering
100 gm gula castor
1 bj telur
220 ml air
75 gm marjerin/butter
4-5 sdb gula (utk ditabur)
100 gm atau secukupnya cheddar cheese (diparut di atas doh)
1. Campurkan semua bahan kecuali majerin ke dalam mangkuk pengadun.
2. Gaulkan dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Tambah marjerin dan uli lagi hingga doh  menjadi licin,lembut dan elastik serta tidak lekat pada mangkuk.
4.Biarkan doh di dalam mangkuk dan tutup dengan kain lembap.
5. Biarkan doh naik 2 kali ganda. Seeloknya letakkan di tempat yg panas.
6. Tumbuk doh dan keluarkan udara di dalamnya.
7. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang dikehendaki.(untuk adunan ini boleh dapat 18-20 biji saiz sederhana)
8. Bentukkan doh kepada bentuk yang dimahukan.
9. Taburkan gula pasir ke atas doh.
10. Parutkan keju cheddar ke atas doh dan boleh lah dibakar pada 180 celcius hingga keperangan.


6 comments:

  1. salam maulidur rasul... awal2 tahun ni ramai pulak yang rajin meroti...saya pun semangat nak meroti ni..tapi kena buat separuh sajalah...banyak sangat tak habis nak makan

    ReplyDelete
  2. Assalamualiakum salam maulidur rasul..sedap nmpk roti bercheese ni..dah lama gak mood meroti x dtg....

    ReplyDelete
  3. Salam maulidur rasul.
    Elok kejadiannya roti cheese Umie, macam beli kat bakeri la. Akak ni dah beli tepung roti tahun 2013 sampai dan 2014 dok jadi tepung lagi, tak tau la bila mood meroti nak mai hehehe

    ReplyDelete
  4. rotinya terlihat empuk sangat ^^

    ReplyDelete
  5. assalam ummi
    sedapnya, pasti lebih puas makan ni
    yum yummm

    ReplyDelete