Sesekali masak ala kampung macam ni memang makan tak ingat dunia...bertambah-tambah plak nasinya...penat je jogging kunun-kunun dapat kurangkan sparetyre!
Resepi ni bagi peminat ikan air tawar....bagi yang tak minat ikan air tawar..bole juga gantikan dengan ikan laut seperti ikan kembung...tapi nikmatnya lain...ahaks!
Masak Lemak Cili Api Tempoyak IkanJelawat dan Belimbing Buluh
1 ekor ikan jelawat (sederhana besar-dipotpng )
15-20 biji cili api kampung
3 btang serai (hiris kasar)
2 cm kunyit hidup
5-6 biji belimbing buluh (belah 2)-jika tiada boleh gantikan dengan limau kasturi
3 sdb tempoyak
2 cawan santan (sederhana pekat-dr 1/2 bj kelapa)
2 cawan santan pekat (dr 3/4 bj kelapa)
Cara-caranya:
1. Cili api ,serai dan kunyit hidup dikisar bersama.
2. Masukkan santan cair , cili api ,serai dan kunyit yang dikisar,belimbing buluh serta tempoyak ke dalam periuk dan jerang hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, santan pekat dan garam.
4. Jerang hingga mendidih dengan api perlahan dan sentiasa dikacau.
5. Apabila sudah mendidih rasa masinnya dan tutup api.
Assalamualaikum ummi menyelerakan sekali..susah nak dptkan ikan jelawat sekrg ni...
ReplyDeleteikan jelawat? emhhh... ikan apa yah kalo disini namanya..:D*bingung sndri...*
ReplyDeleteakak beli ikan jenahak tadi ingat nak masak lemak cili api esok. rasanya belum pernah makan ikan jelawat.
ReplyDeleteakak beli ikan jenahak tadi ingat nak masak lemak cili api esok. rasanya belum pernah makan ikan jelawat.
ReplyDeleteakak beli ikan jenahak tadi ingat nak masak lemak cili api esok. rasanya belum pernah makan ikan jelawat.
ReplyDeleteSokong 100% he hee kompem x hinggat dunia nmpk msk lemak gini kan Ummi
ReplyDeleteLazimnya kalu kat kg baru akak menikmati masakan ni dgn ikan sungai hihi
Paksa mak msk, blh gitu
Ank bungsu akak pun feberet ni
Sedapnyaaa.... terlio ai..!!
ReplyDeleteidea yang baik ni.. nak perabihkan tempoyak ni
ReplyDeleteikan jelawat ni banyak kat econsave cari jer kat situ..
ReplyDelete