hari ni ai hidangkan kari ikan nyok-nyok my style..
the way like my mak always do....ai dibesorkan dengan kari...orang perak panggil gulai rempah!....
semoga bermanfaat!
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalm periuk untuk menumis.
2. Tumis bawang besar,bawang putih,bawang merah,halia,daun kari dan halba campur hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4. Tumis serbuk kari hingga garing dengan api perlahan. Jika terlalu kering dan melekat, tambah sedikit minyak.
5. Masukkan santan dan air secukupnya terpulang kepada kepekatan kuah yang dikehendaki.
6. Apabila santan mendidih,masukkan ikan, bendi, tomato( dibelah 4),pes asam jawa dan garam.
7. Apabila ikan telah masak dan cukup rasa garam, tutup api.
assalam
ReplyDeletelama tak makan ikan nyok nyok he eee sedapp ,esoknya blh cicah dgn tempek @ lempeng kan
ingat masa arwah tok ada selalu gak arwah masak kari ikan ni
rindu dgn masakannya
hemm..kalo disini disebutnya ikan apa yah ini? ikan patin mungkin ya?:D
ReplyDeleteikan patin tu spesies ikan air tawar...yg ini ikan laut..hihihi..apa- apa ikan pon bole dibikin kari ayu...
DeleteAssalamualaikum...apa kbar ummi sklrga...mksih ye sdi jnguk dpur kita yg bru nk idup tu..huhuu...rasa mcm org baru plak didunia bloger ni...kita pun suka kari ikan...tpi xkenal la plak ikan nyok2 ni...tpi klu tgk rupe mgkin thu kut...
ReplyDeletekari is my favourite... kalau ada belen esoknya cicah lempeng pulak... best giler
ReplyDeleteaduhhhh ... fav ni tp apakan daya akhir bulan 3 baru boleh jamah.
ReplyDeleteyerler mak kitapun panggil gulai rempah.. idaknyer masak karikan...
ReplyDeleteikan nyok2 memang sedap masak kari..