Resepi strawberry velvet ini adalah hasil olahan dari resepi asal Fazlinil Irma ..terima kasih Irma sudi berkongsi kekdah step by step untuk menyediakan kek ni...ni mungkin salah satu resepi yang patut dicuba oleh peminat kek velvet...saya menggantikan buttermilk dengan srawberry yoghurt untuk extra moist!
Ok...terima kerana sudi singgah...semoga entri ini bermanfaat!
Bahan A - Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
Bahan B -campur dan kacau sebati.
240 ml yoghurt strawberry
2 tbsp pewarna merah
Bahan C
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A (atau 3 gred B)
1 tsp esen vanilla
Bahan D -
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda
Topping - Cream Cheese Frosting (Olahan Tuan tanah)
250 gram cream cheese(dilembutkan pd suhu bilik)
1/2 cawan butter
1/2 cawan butter
1 cawan gula ising
1 cawan fresh cream (dipukul kembang )
2. Masukkan gula kastor dan pukul lagi selama tiga minit atau lebih
1.Pukul
butter selama dua atau tiga minit. Seeloknya biarkan butter berada
dalam suhu bilik sebelum dipukul. Kalau tak sempat nak dedahkan butter.
Potong butter dalam bentuk kiub kecil-kecil untuk mudahkan butter
kembang dengan cepat. Kalau dalam masa dua atau tiga minit masih belum
kembang. Tambah seminit lagi.
Masukkan
telur satu persatu. Pecahkan telur sebiji. Pukul dalam masa 2
minit. Kemudian pecahkan satu biji lagi. Pukul lagi dalam masa tiga
minit.
3. Masukkan esen vanilla. Pukul selama seminit.
4. Masukkan
bahan A dan bahan B secara berselang seli. Mulakan dengan tepung dan
diakhiri dengan tepung juga. Campurkan dengan kelajuan perlahan.
5. Dalam
bekas kecil, masukkan bahan D (cuka dan baking soda) bersama. Tunggu
sehingga buih cuka dan baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti
berdesir. Tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
6. Tuangkan ke dalam loyang berukuran 9 inci sebanyak dua bekas.
7. Masak selama 30 minit dengan suhu 175-180 darjah celcius.
8. Setelah masak biarkan kek tu sejuk sambil membuat topping cream cheese.
9. Pukul cream cheese,butter dan gula ising hingga kembang. tambahkan fresh cream dan pukul rata. Sedia untuk disapukan ke atas kek yang telah sejuk.
salam..
ReplyDeletenampak sangat menarik pula bila gantikan buttermilk dengan yogurt strawberi..mesti rasanya lebih sedap kan..
wuaaa merah bangeeeettt...
ReplyDeleteiyaa...merahnya nampak menggoda sangat....saya belum pernah membuat red velvet cake.....jadi pengeen ^^
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteMerah yg menawan hati
Yum yummm sedappp tu
aslmkum ummi.. salam rindu juga salam sayanggggg... hrp ummi skrga sihat selalu.. akk biasa2 sahaja.. sibuk2 sendiri.. hihihi.. mmg rindu nk berblog .. apakan daya... berkejar2 dgn masa.. tak sanggup nak tgok kek velvetmu yg menawan itu... verangan nak berblog semula ni.. harap2 panas smpai ke petang.. oopp .. minta hujan.. minta hujan skrg ni..
ReplyDelete