Mari kita membanyakkan sayur-syuran dalam menu harian kita!
Jom cuba resepi mudah ni.....
Semoga bermanfaat.
Taman Brokoli
Bahan-bahan:
Beberapa pokok brokoli (dipotong kecil dan dicelur)
7-8 biji cendawan shitake kering (direndam hingga lembut-lebih kurang 5-6 jam dan dihiris)
3-4 ulas bawang putih(diketuk)
2 cm halia (diketuk)
3 sdb sos tiram
2 sdb minyak untuk menumis
garam
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan cendawan , sos tiram dan air secukupnya
4. Masak hingga cendawan lembut dan mesra dengan sos dan rasakan garam.
5. Aturkan brokoli celur di dalam pinggan dan tuangkan cendawan tadi tengah.
Huwaaaaa....sungguh menyelerakan mataku, tekakku dan perutku!
ReplyDelete