Hari ni berkongsi resepi daging yang ringkas tetapi tetap memenuhi selera keluarga. Semoga bermanfaat!
Daging Kicap Berempah
300 gm daging lembu (bahagian peha-lebih lembut)
3 ulas bawang merah-dikisar
4 ulas bawang putih-dikisar
3 cm halia-dikisar
3 tangkai cili kering-dipotong kasar
1 sdt serbuk lada hitam
1st serbuk jintan manis
1 sdt serbuk jintan putih
2 sb sos barbeque
3 sdb sos tiram
6-7 sdb kicap manis
garam,gula
1 biji tomato ( dipotong 6)
2 biji kentang (dipotong baji dan digoreng)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
sedikit daun bawang untuk hiasan
1. Daging dihiris dan direbus hingga empuk.Air rebusan jangan dibuang.
2. Tumis bawang merah,putih dan halia yg dikisar.
3. Masukkan daging bersama air rebusan.
4. Tambah serbuk lada hitam,jintan manis,jintan putih dan cili kering.
5. Tambah sos babeque,sos tiram,kicap manis dan masak hingga pekat.
6. Rasakan garam dan gula,tambah tomato,kentang dan bawang besar.
wahh sedap sekali ini ummi....:D
ReplyDeletelama gak mampir kesini apa kabar ummi?
Salam kak ummi.. tun pon suka letak rempah2 bila wat daging masak kicap.. mmg lg berselera makan.
ReplyDelete