Assalamualaikum wbt...
Selamat Berhujung minggu ye kengkawan!....pg td ai dh buat cucur udang...bekpes awei sesangat..pukul 10 satu romah dah lapo balik!!! so ai pon tringat nk buat waffle...semalam bli kt spital t.i ( so far kat situ la waffle yg best ...rangup di luar..lembut di dalam...rege RM2.50-2.70)..beli 2 tak puas makan...muahahaha...
so ai pon taip la 'waffle sedap' kt pakcik google dan terpampang la dapo Kak Ida 1001 Resepi.....
terus la ai godek-godek tepung sambil berdoa banyak2..biarla seropa mcm yg makan semalam...huhu...
Sambil tunggu waffle masak..ai makan roti dulu..inagtkan lambat masak (selalu waffle lambat masak)..tp tak sangka dalam 3-4 minit dah masak...dengan sekata lagi! apa lagi..terusla ai sapu peanat butter n choc filling..tu mmg fav flavor anak beranak! rasanya mmg 80% sama mcm kt spital tu...cuma tak sempat nk tggu sejuk..masih crispy atau tak...thanks a lot Kak Ida 1001 Resepi .. mmg akan guna resepi ni lepas ni!
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)-sy guna tepung gandum biasa
1/2 sdk garam
1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk-sy guna 3/4 cwn susu
1/4 cawan susu
1 biji kuning telur
6 sudu besar vegetable oil
(gaul rata)
Pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...
Tuangkan bahan liquid kedalam campuran tepung...gaul rata...kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...
panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...