Friday, 19 April 2013

Waffle sedap!!


Assalamualaikum wbt...
Selamat Berhujung minggu ye kengkawan!....pg td ai dh buat cucur udang...bekpes awei sesangat..pukul 10 satu romah dah  lapo balik!!! so ai pon tringat nk buat waffle...semalam bli kt spital t.i ( so far kat situ la waffle yg best ...rangup di luar..lembut di dalam...rege RM2.50-2.70)..beli 2 tak puas makan...muahahaha...
so ai pon taip la 'waffle sedap'  kt pakcik google dan terpampang la dapo Kak Ida 1001 Resepi.....
terus la ai godek-godek tepung sambil berdoa banyak2..biarla seropa mcm yg makan semalam...huhu...
Sambil tunggu waffle masak..ai makan roti dulu..inagtkan lambat masak (selalu waffle lambat masak)..tp tak sangka dalam 3-4 minit dah masak...dengan sekata lagi! apa lagi..terusla ai sapu peanat butter n choc filling..tu mmg fav flavor anak beranak! rasanya mmg 80% sama mcm kt spital tu...cuma tak sempat nk tggu sejuk..masih crispy atau tak...thanks a lot Kak Ida 1001 Resepi .. mmg akan guna resepi ni lepas ni!

 campurkan/ayak dalam satu bekas:
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)-sy guna tepung gandum biasa
1/2 sdk garam
1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
 dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk-sy guna 3/4 cwn susu
1/4 cawan susu
1 biji kuning telur
6 sudu besar vegetable oil

(gaul rata)

Pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...

Tuangkan bahan liquid kedalam campuran tepung...gaul rata...kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...

 panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...



Thursday, 18 April 2013

Talam Tokyo

Assalamualaikum wbt...
lai..lai...sini ala talam..tokyo mali..hihihi....talam tokyo ni dah lama sy sekodeng..tapi tak terbuat-buat sbb bila tengok resepi ada suun...ish...camne rasa suun dalam kuih? tu yg tak kondifen tu...tp bila Kak Azie review sedap sangat talam ni...terus terbuka hati nk mencubanya...dan percubaan tidak sia-sia bila hasilnya mmg menggembirakan si pembuat dan si pemakan...rasanya mmg unik..lapisan bawahnya kenyal-kenyal kerana sagunya, lemak-lemak santan terasa...dn paling best bila tergigit kelapa parut...mcm yg Kak Azie kata..tak terasa suunnya..so dun wori ok! lapisan atasnya pulak cukup seimbang  lemak manisnya. Terima kasih  Chef Asma kerana sudi berkongsi resepi dan   Kak Azie kerana memanjangkan resepi ini!


Kuih Talam Tokyo
Tq: Azie Kitchen

Bahan Untuk Lapisan Bawah:
300gm sagu kecil warna putih
60gm sohoon
100gm kelapa parut putih
100ml santan pekat
300ml air
1 sudu kecil garam

Cara-cara:
Cuci sago sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.Rendam sohoon dengan air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil-kecil. 

Satukan bahan-bahan diatas dan masukkan ke dalam loyang 10x10x2" yang telah dioleskan dengan minyak. Saya alas plastik dan oleskan sedikit minyak. 

Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.



Bahan Untuk Lapisan Atas:
4 biji telur
300gm gula pasir
400m santan pekat
400ml air + 3 helai daun pandan (blender dan tapiskan)
100gm tepung kastard
Sedikit pewarna hijau
1/8 sudu kecil alkaline water@air abu *(boleh guna 1 sk air kapur) 
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:
Campurkan semua bahan dan blend rata. Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.

Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. Padamkan api dan angkat kuih setelah masak. Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.


Thursday, 11 April 2013

Talam Pisang Sedap Tak Terkata


 Assalamualaikum wbt...
Huh...banyaknya dugaan nk masukkan n3 ni...dh berapa kali edit..dah save..alih2 takde pula gambonya..ghaib!!!
Tapi takpe...masa buat kuih ni Alhamdulillah....takde masalah problem pon..senang membuatnya...tersangat sedap rasanya..terima kasih tak terhingga kepada tuan punya resepi Kak Sakinah Omar  dan
dikongsi pula Kak Yatie Memories.
Bila menjenguk dapur kak Yatie  memang rambang mata tengok koleksi talam kat situ..Rasanya semua nak dicuba...hajat hati nak jadi Talam Queen...muahahaha!!
** update: tadi masa tulis n3 ni sy tak sempat nk review panjang lebar...sy bagi 5 bintang utk resepi ni....mmg tip top..kwn2 yg rasa pon makan sambil pejam mata cakap mmmm sedapnya!!!

 







Kuih Talam Pisang.(sy  guna loyang 4 segi  10x10 inci)

Bahan Utk Lapisan Bawah

  • 3 1/2 cawan santan kelapa.
  • 1 1/4 cawan tepung beras.
  • 1/2 cawan tepung gandum.
  • 1/2 cawan gula pasir.
  • Secubit garam.
  • 1 cawan pisang lenyek ( update-sy guna 6-7 biji pisang berangan masak saiz M)
  • pewarna kuning-Yatie tambah
Cara-caranya:
  1. Bancuhkan semua bahan-bahan di atas kecuali pisang.Tapiskan.
  2. Masak dengan menggunakan api yang perlahan.Bila hampir pekat masukkan pisang dan kacau rata.Masak hingga keluar wap.
  3. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak, tuangkan adunan kedalam loyang.Adunan ni agak likat jadi ratakan dengan senduk plastik agar sekata ketebalannya.
  4. Kukus hingga masak (dlm 15 minit) dan cakar-cakar dengan garfu pada permukaannya.Ketepikan. Sekiranya ada sedikit air di permukaan, sengetkan loyang dan buangkan air tu guna sudu je/ lap guna tisu dapur.
Bahan Utk Lapisan Atas:
  • 3 cawan santan kelapa.
  • 3/4 cawan tepung gandum.
  • 1/4 cawan tepung jagung.
  • 1/4 cawan gula pasir.
  • secubit garam.
  • Sedikit pewarna kuning-(sy bubuh di dalam adunan bawah)

Cara-caranya:
  1. Satukan semua bahan-bahan di atas,Tapiskan.
  2. Masak dengan menggunakan api yang perlahan,bila naik wap tuangkan adunan keatas lapisan bawah tadi.
  3. Ratakan supaya mendapat ketebalan yang sekata.Kukus hingga masak (dlm 20 minit)
  4. Apabila masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih talam cepat basi.Selamat mencuba ya.

Saturday, 6 April 2013

Nasi Mandy Kambing




Assalamualaikum wbt..
Siapa suka makan nasi Arab angkat tangan!!!! Kami satu famili peminat nasi Arab dan selalu makan dekat  tempat kami ni..masa tu harganya berpatutan..tetiba baru-baru ni naik harga yang agak kurang berpatutan...so terpaksa la melupakan nasi arab ni kejap...satu hari tu ada kawan bawak rempah nasi mandy sekali dgn berasnya sekali terus la ai sambor yuuuu!
rempah tu peking dalam kotak..namanya Al Bayt ..rege rm15 kalo berminat bole tengok kat sini...
rasanya memmang le sedap...ori ke tidak...tak reti nk cakap sbb ai tak penah makan yang betui-betui ori...hehehehe..anyway Alhamdulillah lepas ni buat sendiri je...






 Nasi Mandy Kambing Yaman
Serves (4-5 org)
400 gm beras basmathi
1 sdb rempah serbuk mandy
Rempah tumis( sedikit bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga,buah limau kering,bunga cengkih)
1  1/2 kg kambing (daging dan tulang
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang cili hijau
3 sdb minyak masak  atau minyak sapi
garam

Kambing
Rebus kambing sehingga betul-betul empuk (tanpa garam)

Nasi Mandy
1. Rendam bersa 20 minit atau lebih dan toskan.
2. Tumis rempah tumis,hirisan bawang besar,bawang putih. Apabila bawang garing masukkan rempah serbuk,tumis sebentar dengan api kecil. Tutup api.
3. Campurkan tumisan rempah tadi dan beras ke dalam periuk nasi elektrik.
4. Letakkan 2 sudu kecil pewarna kuning,2 sudu kecil garam dan 2 batang cili hijiau.
5. Masukkan 600 ml air rebusan beserta daging ke dalam periuk.
6. Tanak dalam rice cooker sehinnga masak.

Sos Harrah
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil perahan lemon
3 bj cili padi
daun ketumbar
garam
Kisar semua bahan tanpa air.

Salad Arab
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 batang timun (dipotong dadu)
1 biji bawang besar
Daun ketumbar
garam dan sedikit serbuk lada hitam
Campurkan semua bahan dan gaul rata.