Sesekali masak ala kampung macam ni memang makan tak ingat dunia...bertambah-tambah plak nasinya...penat je jogging kunun-kunun dapat kurangkan sparetyre!
Resepi ni bagi peminat ikan air tawar....bagi yang tak minat ikan air tawar..bole juga gantikan dengan ikan laut seperti ikan kembung...tapi nikmatnya lain...ahaks!
Masak Lemak Cili Api Tempoyak IkanJelawat dan Belimbing Buluh
1 ekor ikan jelawat (sederhana besar-dipotpng )
15-20 biji cili api kampung
3 btang serai (hiris kasar)
2 cm kunyit hidup
5-6 biji belimbing buluh (belah 2)-jika tiada boleh gantikan dengan limau kasturi
3 sdb tempoyak
2 cawan santan (sederhana pekat-dr 1/2 bj kelapa)
2 cawan santan pekat (dr 3/4 bj kelapa)
Cara-caranya:
1. Cili api ,serai dan kunyit hidup dikisar bersama.
2. Masukkan santan cair , cili api ,serai dan kunyit yang dikisar,belimbing buluh serta tempoyak ke dalam periuk dan jerang hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, santan pekat dan garam.
4. Jerang hingga mendidih dengan api perlahan dan sentiasa dikacau.
5. Apabila sudah mendidih rasa masinnya dan tutup api.