Assalamualikum wbt..
selamat berhujung minggu...selamat berehat.....meh jamu mata dengan kuih talam yang terbaik ini...Resepi dr pakar talam Chef Asma..Terima kasih chef!
Saya bole makan kuih ni sampai separuh loyang...sbb sedap sangat!
TALAM UBI KAYU ( Rujukan Dr Resepibdaria, Resepi Asal Chef Asma)
LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
- 700gm ubi kayu (parut dan timbang)
- 100ml santan pekat
- 300ml air
- 250gm gula castor
- sedikit pewarna kuning
- Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata
- Masak semua bahan-bahan sehinga pekat
- Tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit
Bahan-bahannya:
- 100gm tepung beras
- 50gm tepung ubi
- 50gm tepung gandum
- 2 tsp garam
- 200ml santan pekat
- 800ml air
- * sy guna 500 ml santan sederhana pekat dan 500 ml air
- Bancuh semua bahan-bahan diatas
- Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap
- Tuang keatas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit.
wah, cantiknya kejadian talam ubi kayu tu..
ReplyDeleteAslmkum Ummizz
ReplyDeletenampak menarik kuih talam ubi kayu ni....antara kuih favorit....sedappp!
Setengah talam lg utk akak ye he hee my feberet gak ni
ReplyDeletecakeeeep umiiii....pengen nyomot..^^
ReplyDeletecair di mulut ni waduhhh
ReplyDelete