Assalamualaikum wbt..
Dah lama sesangat tak buat pau...macam merajuk je ngan pau ni..tiap-tiap kali buat ....asyik fail je...
tetibe tringat kt resepi pau mantau dalam majalah Anis yang dikongsi oleh Chef Faizal Ng...
Alhamdulillah cubaan kali ini berjaya....sumpahan pau telah berakhir!!!
Pau mantau ni kosong je....sesuai dimakan dengan kuah kari, atau kaya ...tp rasanya lemak-lemak manis menjadikan is sedap juga dimakan begitu saja...
Pau Mantau -Chef Faizal Ng
Anggaran 20 biji
Bahan A
500 gm tepung pau
20 gm yis kering
150 gm gula halus
80 gm shortening
5 gm garam
Bahan B
300 ml air
Bahan C
Pewarna makanan-merah /hijau/oren
kertas pelapik-dipotong 4 segi mengikut saiz pau
Cara membuatnya:
1. Panaskan kukusan-sebaiknya gunakan pengukus buluh.
2. Campurkan semua bahan A dalam mangkuk adunan. Pastikan garam dan yis tidak diletakkan berdekatan sebelum digaul. gaul bahan hingga rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul adunan dan uli hingga lembut. Jika adunan masih keras tambahkan baki air tadi.
4. Adunan yang diluli hendaklah lebih lembut dari adunan membuat roti. Pastikan adunan benar-benar lembut dan tidak bergentel-gentel. Sebaiknya gunakan mesin penguli untuk mendapatkan adunan yang sekata cantik.
5. Timbang adunan dan bahagikan kepada 2 bahagian.
6. Biarkan ia kembang seketika.
7. Setelah itu bahagian 1 berwarna asal. Uli menjadi bulat semula.
8. Bahagian 2 tambahkan dengan sedikit pewarna (warna hendaklah pekat untuk mencantikkan pau) dan uli hingga warna rata ke seluruh doh. setelah itu bulatkan.
9.Terap doh putih (tanpa warna) menjadi bulat leper. Ketepikan
10. Terap pula adunan yang berwarna menjadi leper. saiz hendaklah sama dengan yang tidak berwarna tadi.
11. Letak doh berwarna di atas doh putih. Tekan supaya rata.Gulung perlahan-lahan dan ketat supaya doh benar-benar melekat. kemaskan bahagian hujung.
12. Tekan hujung kiri dan kanan supaya kemas. Potong selebar 2 cm.
13. susun di atas kertas biarkan ia kembang sekejap (jangan terlampau kembang)
14. Letakkan di atas pengukus dan kukus selama 10-15 minit.