Assalamualaikum...
hari ni ai jamu u ol dengan kek lagi....kebetulan je ada kek ni...takde masak spesel yang lain dr yang lain...biasa-biasa aje...ulang-ulang masak sup..masak kicap...itu aje yang sempat!
ok...jemput makan kek pandan ni...resepi dari buku 'I Can Bake' dr Chef Agnes Chang....
Terima kasih Chef!
Untuk resepi rujuk sini
Thursday, 28 June 2012
Tuesday, 26 June 2012
Light Fruit Cake...
Assalamualaikum...
kek lagi? heheheh...kebetulan je ni...takde la rajin sangat buat kek pon......
kek ni belen buat kek penganten pepel aritu...ada sikit batter tu...ai campur ngan mix fruit...maka jadi la light fruit cake ni ...resepi sama cam kek butter biasa...cuma rasanya gak kering...next time kena tambah cecair cam jus oren ke..sikit untuk bagi moist....
ok..untuk resepi..bole tengok sini
kek lagi? heheheh...kebetulan je ni...takde la rajin sangat buat kek pon......
kek ni belen buat kek penganten pepel aritu...ada sikit batter tu...ai campur ngan mix fruit...maka jadi la light fruit cake ni ...resepi sama cam kek butter biasa...cuma rasanya gak kering...next time kena tambah cecair cam jus oren ke..sikit untuk bagi moist....
ok..untuk resepi..bole tengok sini
Saturday, 23 June 2012
Fanatic Furfle Cake!
Assalamualaikum...
terima kasih kepada yg masih sudi bertandang....dh lama tak bersiaran...tuan tanah sesangat bz..
romah macam kapei karam! dapo pulak kurang sikit je dari tongkang pecah! so dah lama takde menu baru... tuan-tuan dan puan-puan layan saja lah gambo kek purple ni...ai buat untuk wedding kek anak buah yg bertemakan purple...mmg semua purple... dari pelamin sampai la ke ayornya!
kek ni ai gun resepi kek rainbow yang sebelum ni...tapi ai frost dengan cream cheese buttercream....
terima kasih kepada yg masih sudi bertandang....dh lama tak bersiaran...tuan tanah sesangat bz..
romah macam kapei karam! dapo pulak kurang sikit je dari tongkang pecah! so dah lama takde menu baru... tuan-tuan dan puan-puan layan saja lah gambo kek purple ni...ai buat untuk wedding kek anak buah yg bertemakan purple...mmg semua purple... dari pelamin sampai la ke ayornya!
kek ni ai gun resepi kek rainbow yang sebelum ni...tapi ai frost dengan cream cheese buttercream....
Tuesday, 12 June 2012
Pai tee....
Assalamualikum wbt...
arini kiter layan resepi Pai Tee pulak..ada jugak yg panggil Top Hat...bentuknya kan cam topi gitu....
Pai Tee ni fofular kat kedai Ciken Rice Shop tu kan..sy tak penah makan kt situ tapi selalu tgk kt iklan je...bila teringin nak makan kena la buat sendiri... Resepi ni dapat masa aktif kt Kongsi Resepi FB...skrang dh tak aktif dah...Resepi disumbangkan oleh rakan FB Nur Zehan Ardhea. Terima kasih ye Nur..sekali buat dah menjadi, cuma kena faham rentak acuannya . Acuan tak boleh terlalu panas..nnti bila dicelup dalam batter,ia akan masak di situ dan tertanggal terus. Kalau acuannya sejuk pulak,nnti kuihnya pecah pulak...jd pandai-pandai la adjust kepanasan acuan tu sebelum dicelup dalam batter.
Intinya pula bergantung pada kesesuaian. bole dipelbagaikan intinya tu..Contohnya sy gunakan tumisan udang dan pelbagai sayuran.Anda bole sediakan kelongsongnya dulu,simpan dam bekas kedap udara. Sediakan pula intinya dan bila nk makan barula diisi inti dalam kelongsongnya.
3/4 cawan tepung beras
3/4 cawan air
1 bj telur
garam
sedikit air kapur
Satukan semua bahan dan kacau dengan whisk hingga semua bahan larut.
Panaskan minyak dan celupkan acuan pai tee sekejap dalam minyak.
Celupkan acuan dalam batter dan celupkan pula dalam minyak.
Biarkan kelongsong separuh masak dan keras sedikit.
Tolak kelongsong dari acuan dengan lidi.
Goreng hingga masak.
arini kiter layan resepi Pai Tee pulak..ada jugak yg panggil Top Hat...bentuknya kan cam topi gitu....
Pai Tee ni fofular kat kedai Ciken Rice Shop tu kan..sy tak penah makan kt situ tapi selalu tgk kt iklan je...bila teringin nak makan kena la buat sendiri... Resepi ni dapat masa aktif kt Kongsi Resepi FB...skrang dh tak aktif dah...Resepi disumbangkan oleh rakan FB Nur Zehan Ardhea. Terima kasih ye Nur..sekali buat dah menjadi, cuma kena faham rentak acuannya . Acuan tak boleh terlalu panas..nnti bila dicelup dalam batter,ia akan masak di situ dan tertanggal terus. Kalau acuannya sejuk pulak,nnti kuihnya pecah pulak...jd pandai-pandai la adjust kepanasan acuan tu sebelum dicelup dalam batter.
Intinya pula bergantung pada kesesuaian. bole dipelbagaikan intinya tu..Contohnya sy gunakan tumisan udang dan pelbagai sayuran.Anda bole sediakan kelongsongnya dulu,simpan dam bekas kedap udara. Sediakan pula intinya dan bila nk makan barula diisi inti dalam kelongsongnya.
Pai Tee (Nur Zehan Ardhea-Facebook)
4 sdb tepung gandum3/4 cawan tepung beras
3/4 cawan air
1 bj telur
garam
sedikit air kapur
Satukan semua bahan dan kacau dengan whisk hingga semua bahan larut.
Panaskan minyak dan celupkan acuan pai tee sekejap dalam minyak.
Celupkan acuan dalam batter dan celupkan pula dalam minyak.
Biarkan kelongsong separuh masak dan keras sedikit.
Tolak kelongsong dari acuan dengan lidi.
Goreng hingga masak.
Monday, 11 June 2012
Lemang Kukus Seenak Rasa
Assalamualaikum..
Selamat memulakan minggu yang baru ...semoga semua urusan kita dipermudahkan ...
Alhamdulillah...urusan saya nk makan lemang kukus ni pon dipermudahkan...duduk di dapur dr pagi sampai tengah hari..bila dh siap tu..terus fengsaann...ater fes taim buat..memang la teraba-raba..peh ni rasanya dh efisien sikit kot...Resepi lemang kukus ni dapat dari biras baru saya..orang pulau pinang...rasanya cam ketupat palas...lagi sedap dr lemang rasanya...kaedahnya sama mcm buat kuih lopes iaitu pulut ditanak dulu sebelum dikukus.
Sukatan yang tepat tak dapat saya berikan ..tunggu sy trial n error lagi..dh puas hati..dah dapat sukatan yg tepat br saya share di sini yea...
cubaan kali pertama ni 95% menjadi cuma rasanya tak selemak yang sifu buat.Ok lah tu kan...raya ni tak yah beli lemang lagi...hehehehe
.
Selamat memulakan minggu yang baru ...semoga semua urusan kita dipermudahkan ...
Alhamdulillah...urusan saya nk makan lemang kukus ni pon dipermudahkan...duduk di dapur dr pagi sampai tengah hari..bila dh siap tu..terus fengsaann...ater fes taim buat..memang la teraba-raba..peh ni rasanya dh efisien sikit kot...Resepi lemang kukus ni dapat dari biras baru saya..orang pulau pinang...rasanya cam ketupat palas...lagi sedap dr lemang rasanya...kaedahnya sama mcm buat kuih lopes iaitu pulut ditanak dulu sebelum dikukus.
Sukatan yang tepat tak dapat saya berikan ..tunggu sy trial n error lagi..dh puas hati..dah dapat sukatan yg tepat br saya share di sini yea...
cubaan kali pertama ni 95% menjadi cuma rasanya tak selemak yang sifu buat.Ok lah tu kan...raya ni tak yah beli lemang lagi...hehehehe
.
Lemang kukus
1 kg beras pulut (dibasuh dan ditus)
1/2 kg santan pekat
daun pandan
garam.
daun pandan (dilayur)
tali rafia.
Panaskan periuk.
Panaskan santan pekat dan sedikit air. hingga mendidih.
Tambah beras pulut,daun pandan dan garam.
Tambah air secukupnya hingga beras pulut tenggelam dan lebihkan lebih kurang seinci. gaul rata.
Tanaklah pulut tersebut separuh masak.
Sediakan daun pisang yang telah dikoyakkan.
Letakkan lebih kurang satu senduk pulut yg telah ditanak tadi.
Gulungkan dengan ketat.
Ikat mati satu hujung dengan tali rafia.
Bawa hujung tali yang panjang dan simpul di tengah dan ikat mati hujung satu lagi.
Kukus pulut tadi hingga masak. (lebih kurang 20 minit)
Saturday, 9 June 2012
Fruity Healthy Creamy Cream Puff
Assalamualaikum wbt..
okay very quick apdet for tonite...berebut2 tiga beranak nk ngadap pc huhu....
ni ada le cream puff buat aritu..guna resepi yg sama dan mabeles dari citarasawan
Terima kasih yg tak terhingga Kak Wan......Hanya allah yg mampu membalas jasa insan2 yang sudi berkongsi ilmu seperti Kak Wan .
Resepi nya ada kt sini yea.. cumanya sy tambah buah-buahan yang kebetulan ada...ada kiwi,peach dan anggur..kalo ada stoberi ,laici,mango pon best...i likeeee!
okay very quick apdet for tonite...berebut2 tiga beranak nk ngadap pc huhu....
ni ada le cream puff buat aritu..guna resepi yg sama dan mabeles dari citarasawan
Terima kasih yg tak terhingga Kak Wan......Hanya allah yg mampu membalas jasa insan2 yang sudi berkongsi ilmu seperti Kak Wan .
Resepi nya ada kt sini yea.. cumanya sy tambah buah-buahan yang kebetulan ada...ada kiwi,peach dan anggur..kalo ada stoberi ,laici,mango pon best...i likeeee!
Monday, 4 June 2012
Simple pizza my version
Assalamualaikum wbt..
dah berhari-hari meninggalkan dapur nyata dan dapur maya...dah lama tak pegang senduk sendiri...hehehehe..kemalasan pon melanda,....jd kita makan pizza ajer....
Doh pizza (sama ngan doh roti biasa)
400 gm tepung roti
100 gm tepung gandum biasa
200 ml air
1 bj telur
6 sd bsr gula
1 sd bsr yis kering
2 sd bsr majerin /butter
1 sd bsr shortening
1 sdk garam
1 sdb bsr susu tepung
Ai masukkan sume dalam breadmaker... bole juga diuli secara manual
Filling pizza
1/2 peket daging kisar ramli (ditumis ngan sos lada hitam)
Cili benggala (hiris dadu)
Sosej (hiris nipis)
Sos Cili dan tomato
Oregano kering
Mayonis
Keju mozarella
dah berhari-hari meninggalkan dapur nyata dan dapur maya...dah lama tak pegang senduk sendiri...hehehehe..kemalasan pon melanda,....jd kita makan pizza ajer....
Doh pizza (sama ngan doh roti biasa)
400 gm tepung roti
100 gm tepung gandum biasa
200 ml air
1 bj telur
6 sd bsr gula
1 sd bsr yis kering
2 sd bsr majerin /butter
1 sd bsr shortening
1 sdk garam
1 sdb bsr susu tepung
Ai masukkan sume dalam breadmaker... bole juga diuli secara manual
Campurkan semua bahan kecuali butter. Uli hingga jd doh yg elastik dan kenyal (lebih kurang 10-15 min )
Tambah butter dan uli lagi hingga jd doh yg lembut.
Tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan doh naik 2 kali ganda.
Bahagikan kepada 3 bahagian. Sapukan majerin pada pizza pan dan ambil satu bahagian doh dan tekan don hingga memenuhi pizza pan.
Tuangkan sos pizza (kalau ada) atau campuran sos cili dan sos tomato.
Taburkan semua bahan2 lain .
Biarkan ia naik lg 2X ganda.
Bakar hingga masak pada 180 celcius.
Filling pizza
1/2 peket daging kisar ramli (ditumis ngan sos lada hitam)
Cili benggala (hiris dadu)
Sosej (hiris nipis)
Sos Cili dan tomato
Oregano kering
Mayonis
Keju mozarella
Subscribe to:
Posts (Atom)