Tuesday, 14 April 2015
Devil Choc Cake
Southern Devil Choc Cake - Rahelblog - Special Thanks Rahel
3/4 cup unsalted butter
1 3/4 cup tepung gandum
2 cup brown sugar
2 tsp vanilla extract
3 biji telur A
3/4 cup serbuk koko
1 1/4 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp garam
1 1/2 cup buttermilk suhu ruang
1/4 cup mayonis
Cara membuat kek;
1.Panaskan oven 175'c.Griskan 2 loyang bulat 8''.
2.Pukul butter bersama vanilla dan brown sugar selama 5 minit.
3.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata.
4.Tambahkan tepung gandum,serbuk koko,garam,baking soda dan baking powder.Gaul rata.
5.Tambahkan buttermilk,gaul rata.Akhir sekali tambahkan mayonis.Gaul sebati.
6.Tuang ke dalam loyang.Bakar kek selama 35 minit atau sehingga kek masak.
7.Setelah kek masak biarkan kek sejuk baru lepa dengan ganache.
Ganache;
Resepi dari Wendy Kor
500g dark coklat
500g UHT Whip cream
50gm sirap kencana
50gm butter
Panaskan whip cream,sirap kencana dan butter
Tuang cream ke dalam coklat yg telah dicincang.Kacau hingga sebati.
Biarkan coklat betul-betul pekat baru lepa pada kek.
Saturday, 11 April 2015
Kek Oren Gebu
1 1/2 cawan marjerin (sy guna butter)
2 cwn gula halus (agak manis,boleh kurangkan)
5 bj telur
1 sdt esen oren
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1/2 cwn perahan oren
1 bj parutan kulit oren
sedikit pewarna oren
1. Pukul majerin dan gula halus hingga kembang.
2. Tambah telur sebiji demi sebiji.
3. Tambah esen oren.
4. Tambah tepung naik sendiri berselang seli dengan perahan oren.
5. Tambahkan parutan kulit oren dan pewarna oren. Gaul rata adunan.
6. Sediakan loyang 4 segi 10 inci yang telah dilapik kertas minyak. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
7. Masukkan loyang ke dalam oven yang telah dipanaskan dahulu.
8. Bakar adunan pada suhu 180 celcius hingga masak.
Subscribe to:
Posts (Atom)