hari ni ai hidangkan kari ikan nyok-nyok my style..
the way like my mak always do....ai dibesorkan dengan kari...orang perak panggil gulai rempah!....
semoga bermanfaat!
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalm periuk untuk menumis.
2. Tumis bawang besar,bawang putih,bawang merah,halia,daun kari dan halba campur hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4. Tumis serbuk kari hingga garing dengan api perlahan. Jika terlalu kering dan melekat, tambah sedikit minyak.
5. Masukkan santan dan air secukupnya terpulang kepada kepekatan kuah yang dikehendaki.
6. Apabila santan mendidih,masukkan ikan, bendi, tomato( dibelah 4),pes asam jawa dan garam.
7. Apabila ikan telah masak dan cukup rasa garam, tutup api.