Sunday, 20 May 2012

Rainbow Cake


Assalamualaikum...
terima kasih pada kawan-kawan baru dan lama..sentiasa menyokong dan meniup semangat untuk terus berblog....huhu...
kek kalerful dah lama buat..baru je didokumentasikan kat sini...buat untuk arijadi anak no 2 si Imran...
tapi tak pakai resepi white cake yang fofular tu...pakai resepi kek majerin biasa je..nati satu hari nak juga try resepi yang guna putih telur je tu...icing pon pakai butter cream biasa je...tak blajo lagi yang kekdah French ke Italian  method tu...huk..huk..


Kek Majerin My Rainbow (adaptasi dr Kek Majerin di Majalah Mingguan wanita Edisi raya 2008)
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan majerin
2 sdb susu pekat
1 sdt serbuk penaik
5 bj telur A
2 1/2 cawan tepung gandum


1. Pukul gula dan majerin hingga kembang. Sebaiknya hingga gebu dan berwarna keputih-putihan.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata.
3. Tambahkan susu pekat diikuti tepung yang sudah diayak dengan serbuk penaik.
4..Kacau rata dengan spatula.
5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak.
6. Tambahkan pewarna yang disukai. Seeloknya gunakan jenis gel supaya mendpat warna yg lebih terang dan cantik.
7. Sapukan loyang pembakar dengan shortening dan tabur sedikit tepung.
8. Masukkan satu bahagian dalam loyang pembakar (sy guna loyang 8 inci) dan bakar hingga masak pada 180 celcius. (lebih kurang 15 minit). Ulang untuk 5 bahagian lagi hingga siap.
9. Bila sudah sejuk. bolehlah lapiskan setiap lapisan dengan butter cream atau cream cheese. dan sapu bahagian luarnya dengan butter cream untuk menutup seluruh kek. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
10. Gunakan pisau yang dicelup dengan air panas untuk memotong kek supaya mendapat potongan yang licin dan kemas.

Butter Cream. / Crem cheese icing
250 gm butter/ cream cheese
200 gm majerin
80 gm gula icing/susu pekat (ikut manis yang disukai)
pukul butter atau cream cheese dengan majerin hingga kembang.Tambah gula icing dan pukul lagi hingga ringan dan mudah disapu.

16 comments:

  1. Lawanyaaaaa ,heheehe tak de keberanian nak membuatnya

    ReplyDelete
  2. Salam Ummi.cantik kalerful kek rainbow ni sesuai dg namanya...kekpun nampak lembut.tentu Imran suka dpt kek rainbow dari umminya.happy belated bday Imran...

    ReplyDelete
  3. nak kena wat jugak nie.. jeles ngk ummi buat nie.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. waduh ummi. kek dasyat ni.. kalerful cantik.. lum sempat nk buat.. harus ikut rspi ummmi jer ni.. sng nampaknya.. bab2 main2 aicing tu akk mmg tak berani.. selalu kecundang.. tak sabo gaknya.. hihihi

    ReplyDelete
  5. cantikkkkkknya kek!!Rajin membaking dan hasilnya mmg hebat!!....nak sepotong boleh...hihi

    ReplyDelete
  6. waw..cantek sangat RC tu..suka..suka..suka..

    ReplyDelete
  7. Salam... dear wahhhh meriah warna warni kek tu.. nampak cukup menggiurkan.. yang melihat aje dan tak dapat merasa ni kecurr tak sudah ni heeehhee

    ReplyDelete
  8. assalam
    memang cantik ...berseri rainbow di petang hari he he

    ReplyDelete
  9. Omg...what a beautiful rainbow cake!!! I memang takde patience like you la dear. Classy cake!!! Would love to have few slices now..;)

    ReplyDelete
  10. Salam Umie,
    Waaaa....dah tercapai hasrat di hati ya Umie, cantik warna2 pelanginya, nampak lembut gitu...

    ReplyDelete
  11. hari saya terus jadi berwarna warni bila tengok kek ni! cantik sangat dowh!

    ReplyDelete
  12. looks delishh & absolutely mouthwatery..
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  13. cantik.
    colourfull...bila pulak giliran sy nie..

    ReplyDelete
  14. :) thanks resepi tu sgt membantu... tak penah2 buat kek, alih2 buat rainbow cake ni menjadi pulak..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Sungguh mempesonakan. Rasanya saya tak serajin itu. Jom exchange link. Saya dah add your link

    ReplyDelete