Sunday, 23 June 2013

Agar-agar Merah Musim Panas

Assalamualaikum wbt...
Selamat berhujung minggu...walaupon cuti..kena duduk diam-diam dlm rumah je...out door activity tidak digalakkan ...jerebu tengah tahap bahaya ni kan...cuaca memang la panas semenjak dua menjak ni...tekak tu tringin plak nk makan agar-agar yang simple..back to basic...resepi yg semua org dah tau...dikongsi kan di sini untuk adik-adik  yg belum pernah mencuba...ni resepi orang dolu-dolu dek....bukan ada segala pavlova,triffle bagai...muahaha...resepi ni menghasilkan agar-agar yang  agak lembut dan kurang sesuai dipotong..sesuei di sudu-sudu je...
so bole kurangkan sukatan air kalo nak dipotong-potong..harap maklum..


Agar-agar Merah Musim Panas
1 bungkus agar-agar tali (20 gm)
2400 ml air (12 cawan air)
300 gm gula
sedikit sirap ros
2 helai daun pandan
Rebus agar-agar dengan air hingga agar-agar larut sepenuhnya.
Masukkan gula,daun pandan dan sirap ros.
Masak hingga semua larut.Tutup api.
Tuangkan ke dalam acuan sebelum disimpan dalam peti ais.

3 comments:

  1. assalam ummi
    duk umah diam2 dan masak2 he hee
    kat KL pun agak teruk ni emmm bau semacam je, takutlah nak keluar
    feberet ayah akak agar2 merah dan panas2 ni kenalah kan kalu ada desert gini kan ummi

    ReplyDelete
  2. Segar nih Ummi agar agar nya warna merah menarik sekali..gelas acuan nya juga cantik , photo nya juga cantik.. ;)

    ReplyDelete
  3. Ada agar2 merah best ni mkn time cuaca panas ni..

    ReplyDelete