Tuesday 17 September 2013

Pavlova dealova..lova


 Assalamualaikum wbt..
tak sabo rasanya nak berkongsi resepi pavlova ni...saya memang sangat-sangat ketinggalan bab pavlova ni...orang lain dah berkurun buat..saya baru nak belajor-belajor!!!
Sebenonya memang nak tunggu ada buah markissa ni baru nak buat cik lova ni...masa balik kampung baru ni...sy kirim bubur kacang setapawe ke jiran depan rumah...sebagai balasannya dia kirim balik 5 bijik buah markisa tu....so balik rumah teruih la godek resepi yang sesuai denagn telur yang ada 3 biji je dalam peti ais tu.....Alhamdulillah percubaan pertama menjadi...walaupun agak brown kalernya ye....tastewise...sangat best dimakan sejuk bersama  stroberi filling,oren dan buah markisa made from bagan datok!


Pavlova (adaptasi dr AllRecipe-thanks to Kim Cleave )
3 putih telur 
1 cawan gula ising
1 sdt cuka
1 sdt esen vanila
3 sdt tepung jagung

1. Panaskan oven ke 150 celcius
2. Pukul putih telur hingga kaku (stiff).
3. Tambahkan gula ising sedikit demi sedikit sambil terus memukul.
4. Tambahkan cuka,esen vanila dan tepung jagung dan terus pukul hingga rata.
5.  Letakkan adunan ke atas loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
6.  Bakar selama 45 minit -1 jam .
7.  Kurangkan proses buka tutup pintu oven untuk hasil yang baik.
8. Apabila telah sejuk, hidangkan bersama krim putar dan buah-buahan segar.


lova

3 comments:

  1. sekilas pandang cun betul warna topping atas lova tu...menarik..

    ReplyDelete
  2. takde ketinggalan nye... sy pun tak pernah buat lagi...hehhe... kengkadang ada banyak putih telur tp lebih suka buat kek kukus... nampak sedap sgt pavlova tuuu...

    ReplyDelete