Thursday 10 April 2014

Japanese Soft Cotton Cheese Cake



Assalamualaikum wbt...

 Setelah tergoda dengan kegebuan kek ini kt fb...sy pon mencuba tanpa was-was....tetapi beberapa masalah teknikal telah berlaku....antaranya air termasuk ke dalam bancuhan sbb guna loose pan...terlupa plak nak bako bain marie...udah masuk ayooo...huk..huk..akhirnya kek ku tak segebu yang diharapkan....bukan salah resepi...salah si pembuatnya...
Terima kasih kpd rakan fb Wan Harizaitu kerana sudi berkongsi resepi !!


Japanese soft cotton cheese cake.(terima kasih kpd Wan Harizaitu dan Nuur Hj Endut )
Bhn A
250g cream cheese
100ml susu segar
50g buttercup

Bhn B
60g tpg gndum diayak
20g tpg jagung
6biji telur gred A
140g gula kastor/halus


Cara-cara
1.Double boil bhn A dlm 4-5 minit.angkat,terus kacau hingga hancur dan sebati.ketepikan,biarkan sejuk.

2.Asingkan putih telur dgn kuning telur.pastikan xde sikit pun kuning telur tercampur dgn putih tlr.
3. Pukul putih telur dgn kelajuan maksima hga kmbang dan gebu.masukkan gula dan pukul lg hingga meringue(tak jatuh bl diterbalikkan).ketepikan.
4. Campur tpg gndm,tpg jgg,telur kuning dan bhn A ke dlm satu bks.pukul hga sebati
5.Masukkan campuran no 4 td ke dlm putih telur td.kaup balik dgn spatula atau senduk kayu sehingga sebati.jgn kacau terlalu lama.asalkan sebati je.x blh guna mixer.
6. Masukkan ke dlm loyang saiz 8 atau 9 yg telah dilapik dgn kertas kek pd dasarnya dan tepi sekeliling.kertas bhgn tepi msti lbh tinggi drp loyang kerana kek akn naik tinggi ms bkr kmdn turun blk separas loyang bl sejuk.
7.Bkr dlm oven yg tlh dipanaskan selama 10-15 minit dgn suhu 170'c.bkr secara warm bath( masukkan air ke dlm tray.)loyang td letak dlm tray berisi air tu.

Bkr selama 1 jam.

Bl msk,biarkan seketika kemudian terus trbalikkan utk buka kertas lapik loyang tu.bila sejuk hiaslah dengan filling blueberi.

2 comments:

  1. Eh...ingatkn kain cotton je ade cotton2 ni...hihi...tu la masalah org tak reti hal kek2 ni Sya oiii...huhuuu!

    ReplyDelete