Monday, 7 April 2014

Roti Loyang



 Assalamualaikum wbt...

Jom meroti jom... disebabkan cik BM kiter udah mogok..terpaksa la guna bm cap tulang 4 kerat..selang seli ngan mixer...takut pulak kalo pakai mixer 100% berasap pulak cik mixer..
Resepi hasil perkongsian sifu Roti Loyang kat FB Kak Liza Othman..
terima Kak Liza kerana sudi  berkongsi ilmu...roti ni sangat lembut..kalo nak lagi halus hasilnya tepung tu kena di ayak.
Kalo nak bagi lagi cantik dohnya..masukkan doh dalam plastik dan tumbuk-tumbuk  sambil uli...hihihi...
selamat menguli..semoga bermanfaat!

Roti Loyang.
500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver optional
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

cara,,,, campur bahan kering dan masuk bahan cecair uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin,,,
bentukkan dan perap hingga naik 2X ganda (lebih kurang 1-1.5 jam)
Bakar pada suhu 180 celcius.



2 comments:

  1. Waduhhhh lama tak meroti. Tengah plan nak meroti juga ni.....

    ReplyDelete
  2. cakep banget rotinya ummi... yum yum...:)

    ReplyDelete