Friday 11 October 2013

Bavarian Doughnut


Assalamualaikum wbt..
dah lama kiter tak buat donut kan....bila terpandangkan gambo donut yg begitu menggiurkan kat fb...
 teruih tergoda!!!  Terima kasih kepada penyumbang resepi Sis Shima Maz...donut ni  sangat awesome ....sama sedap ngan kt dunkin donut tu!
Buat pon senang...cam biasa cik BM yang tolong ulikan...uli manual pon tak susah sangat kan...kan!
Buat filling custard tu dulu supaya pekat dan senang disudukan. Cabarannya masa nk isikan filling tu dan masa nak tutup semula doh...ada yang kebocoran..hahaha..berhati-hati!


Bavarian Donut   (Shima Maz)
Bahan untuk filling custard 
  • 2 biji kuning telur 
  • 1 sdb tepung custard 
  •  1 sdb tepung jagung  
  • 1 sdb tepung gandum  
  • 3 sdb gula castor 
  • 1 cawan susu segar 
  • 1 sdb butter 
  • Sedikit pewarna kuning
Caranya : Semua bahan dicampur n dimasak atas api kecil. Kacau non-stop sampai pekat.

Bahan doh :
 
  • 2 cwn tepung gandum (ayak 3X) **sy tambah 1 sdt baking powder
  • 2 sdb tepung jagung
  •  2 sdb butter
  •  1 sdb shortening
  •  1 sdb susu tepung (tak letak pun takpe)
  •  1 sdb gula
  •  1/2 sk garam 
  • 1 biji telur
  •  6g yis mauripan (agak2 1/2 packet lebih sikit)
  •  90ml air suam (anggaran jer)
Caranya : Pukul telur n garam- kocok jer Satukan semua bahan..masukkan telur tadi...Gaul sampai bersatu...Masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sampai doh tk melekat ditangan Rehatkan doh..tutup sebentar n biarkan doh naik 2x ganda Bila doh dah naik...tumbukkan doh untuk keluarkan angin Bahagikan kpd bahagian kecil...Canai sedikit n masukkan filling..tutup doh balik n bulatkan semula..tekan sedikit, biar leper Tunggu sebentar biar doh naik sedikit...goreng dgn api sederhana Dah sejuk, tabur gula icing

5 comments:

  1. Assalam umi
    Sedapp banget ni donut berkrim
    Yum yumm rasa nk mendonut gak he hee

    ReplyDelete
  2. Salam Ummi,
    Terbaeeeekkkkkk (sambil angkat ibujari dua dua belah hehehe). Serius Umie, klu yg berkrim mesti best, akak kopicat dulu na..

    ReplyDelete
  3. waahhh....kelihatan lezat donatnya Mbak....fotonya pun cantik...

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya aidil adha. apa agaknya menu istimewa nanti.

    ReplyDelete
  5. tak sabar nak cuba. dah lama beli yis. tak terbuat2. sua sgt inti bavarian ni. hihi

    ReplyDelete