Tuesday, 26 November 2013

Sup Tulang Ala Chef Wan



Assalamualaikum wbt....

 Menu seterusnya ni aceli dah lama dibuat...ni baru nak buat tayangan amal....
Resepi yang best  dari Chef Wan....dikongsi dr dapur Mamasya...tq...tq..tq
Aceli ai dh lama usha resepi ni..dari zaman fotopages dolu-dolu....cuma baru ni la baru sampai hajat....hehehehe.. Alhamdulillah dapat juga merasa!
Sup ni agak heavy...kaya dengan spices...dan sesuai dicuba bagi sesiapa yg dah jemu rasa sup yang biasa tu....
Ok....Selamat mencuba dn semoga bermanfaat!
Sup Ekor/Tulang Lembu Chef Wan
Sumber; Blog Zaiy@Kenangan Terindah
oleh; Dapurmamasya
Bahan-bahan:
125 ml / 1/2 cwn minyak sayuran - guna minyak masak biasa
500g ekor lembu, dibersihkan & dipotong2- ganti dg tulang lembu
2 sb ketumbar tumbuk
1 sb jntan putih
1 sb jintan manis
1 1/2 sb puri tomato - letak 2 sb
1.5 l / 6 cwn air - air ditambah sbb tulang lambat empuk
1 btg karot - didadu
2 btg saderi - didadu-tak letak
1 biji kentang - didadu
garam, lada hitam yg baru dikisar
daun ketumbar - dihiris2-tak letak
bawang goreng

Rempah Tumis
4 bj buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang

Dikisar Halus2:
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 btg serai, dihiris2
1 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis ekor lembu hingga perang sedikit. Angkat & tuskan.
2. Dlm minyak yg sama, masukkan rempah tumis & bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
3. Tambah ketumbar, jintan putih dan jintan manis. kacau di atas api kecil selama 3-4 min hingga wangi. Campur tomato puri.
4. Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.
5. Tambah karot, ubi kentang dan saderi. Renihkan hingga ekor lembu empuk. Perasakan dgn garam & lada hitam.
6. Hias dgn daun ketumbar & bawang goreng sejurus sblum menghidang.

10 comments:

  1. wah. sup nya spicy bgy....sedap....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...ummi nmpk sedap...respi chef tersohor...

    ReplyDelete
  3. Huhuhu...nk pejam mata! Nk pejam mata! Huuu la Sya ni....ganeh betoi hal2 kat dapor ni ye..hehe! Superb!

    ReplyDelete
  4. Salam ummi... kt umah tun, time raya haji je jumpa sup tulang. masa2 lain mmg xjumpa. hihi

    ReplyDelete
  5. Salam Ummi, bila - bila nak cuba nampak sedap dan berbeza! Warna nye pun sangat menarik hati..

    ReplyDelete
  6. lama tak singgah di sini. Sup tulangnya kelihatan segar. Minta semangkuk ya um...

    ReplyDelete
  7. nampak sedap dan pasti wangi rempah ya Mbak....

    ReplyDelete