Friday, 27 January 2012

Masak Lemak Cili Api Rebung Madu



Assalamualaikum wbt..
Memalam ni buat tayangan perdana cerekarama yg bertajuk sepert di atas...hahaha..
Ini sebenonya gambo lama yang b4 ni pernah publish di fb tp takde resepi..jadi sy masukkan semula di sini beserta resepi untuk rujukan masa depan..kot-kot anak2 saya nk buat ikut air tangan ummi deme..
sukatan agak2 saja...MasterChef dapo sendiri punya resepi...hehehe
Rebung madu ni banyak di belah2 utara..yg ni pon diberi oleh adik angkat orang Kuala Nerang..sedap dan tak berbau macam rebung biasa tu...mmg sedap di masak lemak..kalo ada udang besor lg sedap kot!


Masak Lemak Cili Api Rebung Madu
 10-12 ketul rebung madu (dihiris menegak jgn putus dan direbus sekejap)
10-12 bj cili api kampung
1 biji kelapa parut (diperah untuk 250 ml santan pekat dan  500 ml santan cair)
2 keping asam gelugor (kalo ada belimbing buluh lg best)
2 batang serai (diketuk)
sedikit udang untuk rencah

Masukkan semua bahan dalam periuk (kecuali santan pekat)
Masak hingga mendidih,tambah garam .
Tambah santan pekat dan kacau sentiasa untuk elakkan pecah minyak.
Bila dah cukup rasanya  boleh lah tutup api,.





2 comments:

  1. salam kenal2an gak ummi dari sy....sedap rebung tuuu...lebih2 lagi kalo masak ngan perut atau tulang rusukk...perghhhh....

    ReplyDelete
  2. Salam kak Ummiaisyah,
    baru sampai ke rumah baru akak ni. hehe...
    terliur tengok rebung. Saya suka masak kuning2 macam ni. Kena ada sambal belacan lah. hihi
    Ijan

    ReplyDelete