Assalamualaikum...
hari ni sy nk share resepi puree ..yg di ajar oleh kakak sy...senang dan InshaAllah sedap...dah 2-3 kali buat dan sgt sesuai dengan tekak orang rumah ni...sagat sesuai digndingkan dengan sebarang kari..sy suka makan ngan kari sardin..
Puree
1/2 kg tepung gandum
200 ml susu segar
3-4 sdb majerin
garam
Masukkan tepung dalam bekas untuk uli.tambah susu dan garam.Uli perlahan sambil tambah majerin.Uli hingga doh lembut (macam buat kulit karipap tu).
Bahagikan kepada bebola2 kecil (dapat lebih kurang 20 biji)
Simpan dalam bekas.
Bila nk makan...ambil sebiji bebola tadi dan digelek nipis .
Goreng dalam minyak yang panas.
* Mula-mula mungkin puree x menggelembung, bila dah 4-5 kali goreng baru dapat puree uang menggelembung cantik.
*Seeloknya kalau nk makan pagi,bole le buat malam sebelumnya dan simpan dalam peti ais. Bila nk goreng keluarkan dr peti ais dan biar lembut.
Kari sardin
1 tin sardin (kecil)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sdb halba campur
1 tangkai daun kari
1 peket kecil serbuk kari ikan (bancuh dengan air)
2 biji kentang (potong kecil)
santan dari 1/2 biji kelapa
Tumis bawang putih,bawang besar,halba campur dan daun kari hingga garing.
Tambahkan serbuk kari ikan.Tumis hingga garing. Kalau kering tambah air.
Tambah santan dan kentang .Masak hingga mendidih dan kentang lembut.
Tambah sardin dan perasakan dengan garam.
sedapnye mkn roti puri ngan kari sardin ni :)..lame x wat...
ReplyDeleteaslmkum ummi.. nampk sng jer buat puri ni.. akk mmg tak prnh cuba.. boleh la akk masuk list.. CP rspi dulu yer.. tq for sharing
ReplyDeletemasuk list..tunggu que..
ReplyDelete