Friday, 20 April 2012

Baulu Gulung Klasik


Assalamulaikum wbt...
Terima kasih kepada pengunjung blog yg tak seberapa ni...Kunjungan anda memotivasikan sy untuk terus rajin bereksperimen di dapur...
baulu gulung ni terbuat bila terkenangkan jem nanas yg dh lama dok dlm peti ais tu...kalo dibiorkn lagi mmg masuk Cik tong le jawapnya...Resepi ni dapat dr majalah MIDi (tak sempat nk catat edisi berapa)...dulu-dulu sy selalu juga mencuba  beberapa resepi baulu gulung ..tp takde yg menjadi..tp setelah dapat resepi ni kali pertama cuba dah menjadi...seronok betoi rasanya...this is truly a  keeper recipe! dan kaedah di bawah ni adalah hasil R&D saya setelah beberapa kali cubaan.



Baulu Gulung Klasik
10 bj telur (sy selalu guna 8 atau 9 je)
380 gm gula
200 gm tepung
1 sdt esen vanila
Pukul telur dan gula hingga menjadi betul-betul kembang,pekat dan gebu.
Ayakkan tepung gandum kedalam bancuhan yang telah betul-betul kembang dan pekat.dan kacau perlahan dengan whisk hingga rata.
Tuangkan ke dalam loyangpembakar yg telah dilapik kertas minyak.
Adunan jangan dibubuh terlalu sedikit nnti baulu nipis dan rangup.jangan juga terlalu banyak nanti tebal susah nk digulung.
Bakar pada suhu 200-220 celcius selama 7-10 min.
Bila sudah masak keluarkan dan biarkan sejuk.
Bila sejuk terbalikkan baulu ke atas kertas minyak.
Tanggalkan kertas minyak yg melekat pd baulu perlahan-lahan.
Sapukan jem nanas hingga rata.
Gulung perlahan dari hujung dengan menolak kertas minyak.
Jangan sesekali menggulung dengan tangan tanpa beralas kertas. Nanti baulu pecah.

Jem nanas
2 bj nanas masak (sy guna nanas madu)
gula pasir secukupnya
Nanas diparut dan diperah airnya.
Nanas dimasak hingga kering dan perlu dikacau selalu supaya tak hangit.
Bila dah hampir kering baru masukkan gula mengikut kemanisan yang disukai.


20 comments:

  1. Assalammualaikum... datang nak mintak segulung berserta rebennya sekali boleh tak... hehhe

    ReplyDelete
  2. comelll sangat.. ni komen jugak walau tak masuk box komen. sedihh jek.. nantikan kalau rajin godek2 blog u ni, masukkanlah cik anon boleh komen. boleh ai guna cik anon tu.. hehee

    ReplyDelete
  3. Salam kak ummi! salam windu ehehe... nostalgia betul kuih baulu gulung nii, dulu2 mak kita kalau nak bg tuan rumah yg buat kenduri kawen selalu sgt bg baulu gulong nii, tapi beli ajerr hihihi... nak buat tak larat lerr ehehe.. nmpk akak buat ni rasa mengidam nak mkn baulu jugak huhu..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummi,
    Kak Amie teringat baulu gulung bonda kalau tiba hari raya... memang bonda sangat hati-hati sewaktu menggulungnya, takut pecah sebab baulu ni lembut sangat kan Ummi, rajinnya Ummi buat, rasa macam nak raya dah ni.

    ReplyDelete
  5. Salam Ummi.wah gambar makin mengancam...comei je baulu ikat riben...

    ReplyDelete
  6. alahai..cute n comel2 plak cikwan tengok.. elok je kecik2 gitu..skali ngap je tu =)

    ReplyDelete
  7. Mak akak dia goreng tepung gandum tanpa minyak aka sangai dulu, ayak dan campur dalam adunan telur. Pukul telur manual tal nak guna machine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu kak zila...nk bagi tepung tu ringan...arwah MIL pon pukul telur manual lam pasu sampai kembang..sy tak larat le...hehehhe

      Delete
  8. Salam kak ummi,
    Cantik kemas je kek gulung akak tu. Saya tak lepas lagi nak menggulung, melapis pun camtu jugak. hehe

    ReplyDelete
  9. assalam
    rajinnya Ummi, sedap sesgt baulu gulong, jem nenas tu yg buatkan bertambah2 lah sedapnya
    ni kan selalu kakak sulong bw balk kg time raya ,a kak siap sorok he he tak kasi habis ha ha

    ReplyDelete
  10. wow!! cantiknya gambar,cantiknya bahulu,cantiknya gulungan tu..pokoknya semua cantiklah...nanti nak teroka dapur ummi ni nak skodeng resepi...hehe

    ReplyDelete
  11. Waw! comel pulak nampak baulu gulong tu..mari sini Rahel tolong slice...hihhihi..

    ReplyDelete
  12. wahh cantik betul baulu gulung tu..menarikla..saya tak pernah buat lagi baulu ni.

    ReplyDelete
  13. Aslmkm. Nampak cantik & comel jer, senang nak ngap ni. Hiasan pun cantik.

    ReplyDelete
  14. Salam ummiaisyah...kuih wajib MIL buat klu nk raya.menantunya tukang ngankut jer.hihi.
    MIL atie pon buat bahulu gulung ni cara tradisnol gak..pukul telor lam pasu ngan tangan!Bakar lak guna api sabut kat atas(xguna oben tau!)
    Sbb tu la sgt gebu & sedap!pastu Mil isikn inti strawberry sblm mengulung.
    Cuma tuk k.atie MIL xder la isi inti dlm gulungan tu sbb atie xsukerrr.

    ReplyDelete
  15. Last week pergi pasar Tani Shah Alam ke umi? Akak pun pergi juga, kalau tau boleh jumpa minum teh secawan. Nanti akak email HP no, kalau sampai Shah Alam, calling calling ler....

    ReplyDelete
  16. slm ziarah dan slm pkenalan dri QH...wah sgt ttarik tgk gambar tu...sgt cnntik dn terang...baulu gulung tu pon sgt comeiii...

    ReplyDelete
  17. wow..looks super inviting & yummy
    new to your space..
    lovely space you have
    happy following you..:)
    do stop by mine sometime
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  18. salam ummi..rajinnya buat bahulu..saya malas betul..heheheh..saya tak pernah cuba lagi buat versi gulung ni sebab takut tak jadi...hehehhe

    ReplyDelete
  19. ummi, akak Tepeng ke dlm lagi kat bt kurau tau tak, kalu nak Grik pun dekat

    ReplyDelete