Monday 9 April 2012
Egg Tart
Assalamualaikum..
kan dah kata... InshaAllah..kalo takde aral melintang, program penambahan berat badan terus berlangsung di ceruk dapurku...kali ni kita jamu selera dengan tart telur..resepi dr Aunty Yochana singapore.
ni kali kedua guna resepi ni tp saya dh edit jumlah gula mengikut tahap kemanisan yg sesuai untuk orang mesia..resepi asal 160 gm gula..sy kurangkan jd 100 gm..atau sy yg salah copy resepi..hehehe..
tastewise..egg tart ni berjaya mengembalikan nostalgia makan egg tart masa jaman sekolah rendah..bli kt kedai cina...masa tu mana tau halal haram..pakai redah je..
sekarang Alhamdulillah kalo terasa nk makan bule buat sendiri..puas hati rasanya..kastardnya lembut,lemak,manis semua cukup...
tapi tak boleh isi penuh-penuh..isinya melimpah keluor..
lagi satu.. saya heran gak..walaupon saya simpan dalam airtight taperware ..cepat beno plak dia lemau..apa celop?
takpe..nnti sy R &D lagi...supaya dapat cam kat bakeri tu..hehehe
Egg Tart
Tart shell
125 gm butter
60 gm gula icing
250 gm tepung
1/2 bj telur
1 sd teh esen vanilla
Pukul butter dan gula icing hingga rata, tambah telur,esen vanila dan tepung.
Uli hingga menjadi doh.
Ambil sedikit doh dan tekan pada acuan tat yg telah di gris dengan majerin/butter.
Potong bahagian yang berlebihan di tepi dengan pisau.
Egg Custard ( thanks to Aunty Yochana @Singapore)
280 gm. fresh milk
100 gm. sugar
3 nos. eggs
1 tsp. rum ( omit)
1/2 tsp. vanilla essence
Method:
(5) For egg custard, heat sugar and milk together. Once sugar dissolves, off heat.
(6) Whisk eggs and pour into the milk mixture. Do not whisk till frothy.
(7) Add in vanilla essece.
( Sift the egg custard and pour into tart moulds and bake at 175C till egg custard sets.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kak, kita lagi jakun :D dulu2 mmg tak pernah mkn sbb hidung kita n tekak kita sgt peka dgn telor2 yg melibatkAtkan kuih2 hihihi... Pernah buat sekali ajer n sah2 kena mkn sowang2 n kompem yg naik pun kita sowang ajer ehehe...
ReplyDeleterasa cam tak puas jek kan buat tart telur cetek gini. kiki.. aku pun dh penah buat, tapi kalau dalam lagi, lagi banayk kastard nyer tu kan.. suke suke.. nanti nak try buat ngan pastry lak mcm tart telur kfc tu. sedap giler
ReplyDeleteinti sikit takpe, makan byk butir...boleh gitu?
ReplyDeletekalau guna acuan baldi kan beh, harus leh isi inti penuh2...kuhkuhkuh..
salam kak.. sedapnyer tat telur. tun suka makan.. tp kalau ada ramai tukang makan, baru best buat nih. kt umah ni hasben tun xmkn sgt tat telur. so kalau buat mmg kompom laa tun sorang je yg dgn mantapnya menambah berat badan. hihi
ReplyDeleteAssallamualaikum Ummi..
ReplyDeleteTart telur ni, anak Naz yg sulung suka makan. Yg malasnya time nak kena buat casing dia tu..hehehe
Betullah ummi..kek carrot tu, org lain tak sempat nak makan sgt. Naz yg kasi perabis.. Tulah sape suruh buat.. Nanti bambam sendiri yg susah..huhuhuhu.. But really..I'm thinking to make it again..
tart telur.. sedaptu weh... rajin mike yerk...
ReplyDeleteKak Ummi.. melly juga suka makan tart telur tapi malas buat nya.. hehe bagi 2 kak..
ReplyDeleteaslmkum ummi.. baru sempt selongkar2 dapur ummi ni.. dah lama tak buat tart.. fav akk jugak tart telur ni.. cuma malas jer nk mgentel shellnya..
ReplyDeleteSalam Umie,
ReplyDeleteLama akak teringin nak buat tart ni, tp tak jadi jadi lagi...... mai la ajak akak makan sekali.....hehehe