Monday 23 April 2012

Sayur Campur Ginseng

 Assalamualaikum..
terima kasih kerana masih sudi singgah ke sini...minggu ni tak sempat nak bereksperimen di dapur.....masak pon biasa-biasa saja..setakat masak sayur campur pon nk tayang kat sini ke? ..takpe la sayur ni spesel sikit sbb guna daun ginseng sebagai  added value...daun  ginseng ni pemberian kawan saya..dh lama hidup kt dalam pasu kat laman tu....selalunya daun ginseng ni selalu saya buat ulam emergency tapi kali ni dimasukkan dalm tumis sayur campur ni..daunnya macm kt dlm gambo tu ye...rasanya mcam sayur lain juga..tak le pahit...akarnya kalo dh besar boleh dihiris sikit dan dimasukkan ke dalam sup..sy pon tak dan lagi nk tengok akarnya...


Sayur Campur Ginseng
2-3 ulas bawang putih (diketuk)
sedikit udang atau ayam
sos tiram
100 gm bunga kubis
100 gm kacang peas
50 gm daun ginseng
2 biji tomato
Tumis bawang putih hingga wangi.
Tambahkan ayam atau udang serta bunga kubis.
Tambahkan sos tiram dan sedikit air. masak hingga bunga kubis agak lembut.
Masukkan kacang peas,daun ginseng ,tomato dan sedikit garam. Tumis sekejap dan tutup api.

8 comments:

  1. Tak pernah nampak lagi daun ginseng. Akar ginseng adalah. Akal pun suka sayur campur.

    ReplyDelete
  2. Salam kak ummi! kita apa pun nama sayur mmg suke, kecuali peria jgn bg kita :D sedap tgk sayur campur akak, kalau kita abis ratah gitu jerrr :D

    ReplyDelete
  3. errr tk penah lagi tengok daun ginseng ni..apatah lagi merasanya...

    ReplyDelete
  4. daun ginseng? mmg dr pokok ginseng yg akar dia mahal amat tu ke kak?

    ReplyDelete
  5. Salam Umiz wahhh pelik tetapi benar ni... lama jugak termenung membayangkan rasa ginseng tu... mesti sedap macam makan ulam... kan kan

    ReplyDelete
  6. Salam Ummi,
    wahh, best la..agda ginsng, mesti segarrr punya kan..

    ReplyDelete
  7. oooo..akak tak pernah makan sayur ni rasa2nya...ya lah kdg2 tu nama tak tau tapi pernah makan...yang ini rasanya tak pernah makan..huhu

    ReplyDelete
  8. assalam ummi
    memang special ni Ummi sayur campur ginseng , bagus utk kesihatan kan
    w/pun tak penah rasa ginseng tu tp kat umah akak sayur campur memang selalu masak Sarah suka makan ngan nasi putih

    ReplyDelete