Tuesday, 3 April 2012

Sayur apakah?


 Assalamualaikum wbt..
penah tak tengok sayur tu? hahahaha..tu namanya pucuk geti atau ada juga yang panggil daun jati...
biasanya dibuat masak lemak putih...tapi kali ni kita cuba style lain pulak...
ni arwah MIL yg ajorkan...banjar stlye...
mula-mula kita simpulkan pucuk geti dan ikat ketat-ketat..

lepas tu..pecahkan telur,bubuh sikit garam dan pukul rata macam nk buat telur dadar...
celupkan pucuk tadi..dan digoreng dalam minyak yang panas..

sedap dimakan sebagai lauk sampingan....bila nk makan tu..lurutkan daun dari tangkainya...tangkainya nggak dimakan sekali ya...


5 comments:

  1. slalu tengok daun nih kat pasar malam..tp tak tahu nak masak camana..hihi nati leh lah cuba

    ReplyDelete
  2. Salam kak, mcm pernah nmpk pokok ni kat pasar2 kat sini, org2 siam kalau mkn ulam, ntah daun apa2 ajerr lah yg dia org jual, mmg tak tahu langsung setiap daun2 yg dia org jual tuu selain basil dgn kesum ehehe... mcm daun kari yer sekali imbas hihihi...

    ReplyDelete
  3. assalam Ummi
    penah tengok tp tak pasti namanya he he
    macamana rasa daun goreng nih, lain dari yg lain tp bila ada sambal tu emmm macam sedap je

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummiaisyah,
    ada lagi nama panggilan daun geti ni, bonda panggil daun turi, bunganya yang kuncup2 pun sedap dibuat sayur!Masak style banjar ye... wah! bertambahlah pengetahuan tentang resepi2 unik dalam dunia masakan tanahair kita ye Ummi. Terima kasih sudi kongsi!

    ReplyDelete
  5. tok saya dulu penah buat masak lemak daun ni. tapi sendiri tak pernah buat lagi. resepi ni pun 1st time nampak. kecoqnya tengok bila makan bersama sambal belacan. kalau dapat sambal bacang lagi perghhh... konfem 3pinggan paling koman!

    ReplyDelete