Assalamualaikum...hehehe..jangan la digelakkan kuih saya yang ireng ni...alkisahnya satu hari tu saya terserempak ngan resepi ni di alam maya..cepat2 saya save dalam otak je..kelam kabut sangat sampai tak sempat save pengirim resepinya.Ya ampunnn...kepada tuan punya resepi terima kasih sangat dan mohon dihalalkan..
Mula-mula goreng pagi tu..memang tak menjadi..keras kejung..bentuknya pon tak membulat cam sepatutnya...frust jugakla..bila dah petang saya sambung goreng lagi..barulah dapat tekstur yang lebih lembut dan bersarang...baru puas hati..lain kali kalo buat kena peram lebih lama..
Cucur Jawa
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan gula
- 11 cawan gula merah
- garam
- 2 cawan air
- Masak air ,gula dan gula merah.Tapis. Sejukkan
- Tambah tepung gandum dan tepung beras dan kacau dengan whisk hingga rata.
- Peram semalaman (atau lebih).
- Sendukkan dengan senduk bulat dan goreng dalam minyak yang sederhana banyak.
salam ummiaisyah..ziarah di mlm hari jer.maklum la waktu siangnya bzzzzz
ReplyDeletewalaupon dah brtahun2 jadi mennatu org jawa tp xpernah nampak MIL buat cucur ni..herannnnn
Assallamualaikum Ummiaisyah. Salam kunjung balas dan salam perkenalan juga dari kak Naz. Tq sudi singgah blog akak yg tak hebat mana tu..hehehe..
ReplyDeleteErm ni kuih topi mexico kan. Kak Naz pun pernah buat gak 3-4 kali. Kekadang tu jadi topinya . Kekadang tu tak jadi..hehehe.. Tapi yg sebelah dalamnya tu bersarang. Kira oklah tu kan..hehehe...
Pagi kak Ummiaisyah.. waktu kecil melly suka makan cucur ini, tapi malas buat sendiri, sekarang biasanya selalu beli aja di pasar.. ;)
ReplyDeletesalam Ummi..
ReplyDeleteSalam kenal dari akak..
Akak rasa macam pernah makan kuih ni.. tapi macam ingat-ingat lupa.. rasanya arwah atuk pernah buat dulu..
Dah ada resepinya ni nanti boleh lah akak cuba..
Terima kasih ye sudi singah blog akak
maaf tak boleh nak komen.. terpaksa tumpang ita punya..
Deleteummiaisyah ni yg dok kat kuantan tu ke? ke salah org... hehe..
akak dah lama cari resipi kuih ni..teringat masa kecik2 dulu..mak selalu buat.
ReplyDeletekak azatie-sy rasa kuih ni dr utara..x tau knp pggil cucur jawa..hehehe
Deletekak naz-kalo dh bersarang tu..konpem jadi..lalalala
melly-kt sini xde jual la...kena buat sendiri...
kak Ita-malu la masterchef dtg...dapo tgh semak ni...hehehe
kak ratna-sy bukan org kuantan..ipoh mali
kak sueri-ni mmg kuih dulu2 kan kak...dulu mkn ni je la..
Salam kak nk peram kuih ni bubuh dalam peti ais chiller blh kan
DeleteSalam kak nk peram kuih ni bubuh dalam peti ais chiller blh kan
Deletesalam kenal juga dari bundo.
ReplyDeleteIreng ireng sitampuk manggis, walau ireng tetap manis hehe..
Ummi dear...enjoy weekedn sis.....wah...wah wah..laju je dapur ummi...xdan nak kejar....owh...cucur jawa ni...dr kg hubby...I must try ni..
ReplyDeleteAssalam ummi,
ReplyDeletekuih ni..akak tak pernah makan lagi..
selalu juga nampak dijual digerai2 dijual kuih dipasar larkin in JB..tapi tak terlintas pulak nak memebil dan merasa..
asssalam umi..
ReplyDeletememang best kuih jawa nie.dulu2 arwah mak sedara akan buah kuih jawa nie bila dia ada lebihan bancuhan kuih karas.sebab dia ambik tempahan kuih karas.memang ternanti-nanti.best sgt.byk kenangan kuih nie :)