Wednesday, 8 February 2012

Popia Daging Black Peper


Assalamualaikum wbt..
bercinta sungguh nak apdet blog version baru ni...tenet line pon merangkak-rangkak...tuan tanah plak tak beraper pro IT....haruskah aku berputus asa untuk apdet blog ni? gambo yg telah diedit tak bole plak update secara vertical...dia nak menelentang gak..jd kok tulisannya pon terlentang sekali...sudahnya terpaksa publish gambo yg fresh..tanpa touch-up..natural beauty gitu!*wink*

Resepi popia yang diolah2 sendiri lepas makan kat rumah kawan di JB beberapa tahun dulu..


Popia Daging Black Pepper
Kulit Popia (sy  guna jenama Pertama)
Inti
2 bj bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (didadu)
4 -5 bj kentang (didadu)
300 gm daging kisar
1-2 sdb serbuk lada hitam
300 gm mix vege
2 sdb sos tiram
sedikit daun sup
sedikit bawang goreng

Tumis bawang putih hingga wangi,masukkan kentang dan sedikit air. Masak hingga kentang empuk.
Tambah daging kisar,sos tiram,lada hitam. Masak hingga daging empuk.
Tambah mix vege ,bawang besar dan kacau sebetar.Rasakan garamnya.
Tutup api.Tabur daun sup dan bawang goreng dan gaulkan.
Biarkan inti sejuk .Masukkan inti ke atas kulit popia dan gulung seperti biasa.
Goreng  hingga kuning keemasan.

5 comments:

  1. sedap popiah,kalo makan tak berhenti kalo belu habis.. hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Umie,
    Kita sama sama la merangkak nampak gayanya ni, tension betul bila tenet slow kan.
    Popia tu kalau makan memang payah nak berenti, tau tau dah selesai sepinggah keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. melly ,k wattie..
      popia ni mmg feberet..sy buat byk2 frozenkn..

      Delete
  3. sedapnye popiah goreng..ade daging lagi.. sukaa!~ :)

    ReplyDelete