Wednesday 1 February 2012

Lepat liat


Assalamualaikum wbt..
Pernah  ke dengo nama lepat liat?  rasanya lepat ni ada kt belah2 utara..Lepat ni ialah makanan nostalgia kami adik beradik..sbb jarang jumpa orang jual lepat ni...selalu jumpa kat dapo kami je..hehehe..hasil air tangan mak. jadi untuk menyambung warisan turun temurun..sy abadikan di sini..supaya nanti..kot2 anak dara saya tu nak buat..dan saya pon dah takde untuk ajarkan dia..dia bole refer kat sini...
FYI..lepat kt perak ni  (tp bukan semua tempat la..)..mesti berintikan kelapa atau nyor yang digaul dengan garam.. lain macam rasanya kalu lepat tu tak berinti..tak pueh rasanya..hahaha
Kawan saya org Melaka sampai cakap..orang perak ni semuanya nk dibubuh kelapa..isy..isy..apa nak buat dah dari azali dah mcm itu..siap ada nama Kampung Nyior lagi ..
Ok  kalau nk cuba ini resepinya...

Lepat Liat
500 gm tepung pulut
250-300 gm gula merah
3sdb gula pasir
sebiji kelapa parut (separuh digaul dengan garam halus utk dijadikan inti dan separuh lagi diperah dengan 500 ml air)
Daun pisang (dilayur)
Sedikit minyak (untuk disapu pada daun pisang)

Masak santan dengan gula merah dan gula pasir hingga larut.
Tapis dan biarkan suam.
Bubuh tepung pulut dalam bekas dan tambah bancuhan gula merah tadi sedikit demi sedikit sambil uli menjadi doh yang lembut.
Ambil daun pisang dan sapukan sedikit minyak (untuk elak melekat)
Ambil sedikit bancuhan tepung dan ratakan pada daun pisang. Letak inti kelapa dan balut seperti biasa.
Kukus selama 15-20 minit.

Selamat Mencuba!


5 comments:

  1. Salam...
    Kunjungan balas Dari Duniaku...
    muah2..salam kenal...
    woww..lepat liat..amsa belajo kat utara dulu memang sokmo la jumpa lepat liat ni...behh..beh...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Umie Cayang,
    Tak taulah dah berapa kali akak terjah mai sini, hari ni cuba lagi sekali letak komen, mudah2an berhasil. Lepat liat akak suka makan tapi tak pernah buat, selalu beli aja. Tahun baru ni nampak ada pembaharuan ni, rumah baruuuuuuuu...yeah kita serupa akak pun dah ada dua rumah, pandai2 lah nak maintain heheheh

    ReplyDelete
  3. Umieeeeee.....yahoooo akhirnyaaa berhasil juga...

    ReplyDelete
  4. sedapnye nampak lepat liat ni.. my fav !~ :) suke makan sejuk2.. hihih...

    umie, terima kasih atas ucapan n sokongan tu....teruskan berblogging ya, mana tau esok lusa giliran umie lak..insyaallah kalau ada rezeki dari Nya.. gambar disini pun semua cantik2.. :)

    ReplyDelete
  5. Lepat ni kalau makan dengan air teh o sedapnye. Saya beli daun pisang dah berkurun dok dalam peti ais. Bila nak buat kuih pun tak tau. hehe

    ReplyDelete