Assalamualaikum wbt...
Ini adalah versi ulang tayang menu di dapo lama..juga dh basi di fb hehehehe... buat kek ni masa zaman musim deriyan melimpah2 ujung tahun lepas...tiap2 ari buat cekodok deriyan..org kiri kanan dah tau dah kalo bau cekodok deriyan tu dr dapo saper...hahaha..
So saya pon selak buku resepi yg bertimbun2 tu. ( buku resepi bertimbun..tp ari-ari msk sama je...)
dapat le resepi ni..dr Chef Alex Goh...hasilnya mmg mabeles dan gojes...kalo x nak guna butter cream..bole guna fresh cream...rasanya cam kek eskrem gitu...
Durian Butter Sponge (Alex Goh)
Bahan-bahan
Bahan-bahan
A:340 gm tepung sponge mix
5 bj telur
1 sdt ovalet (sy saja-saja tambah)
B:100gm isi durian ( sy bubuh lebih)
60 gm air
C 110gm butter cair
D Butter cream
Cara-cara
Pukul A dengan kelajuan tinggi hingga pekat
tambah B dan terus putar hingga ringan dan gebu.
tambah C dan kaup balik adunan hingga rata.
Tuangkan adunan dalam loyang 4 segi 40 X 25 X 3 cm (gris dan lapikkan dengan kertas minyak)
Bakar pd 190 celcius selama 20 min
Bila kek sudah masak terus terbalikkan di atas jaring dan biarkan sejuk.
Bila sejuk,potong kek kepada dua bahagian.
setiap bahagian tadi di hiris secara melintang kepada 4 lapis (if posible..sy hanya giris kepada 2 lapsan )
sapukan butter cream pada setiap lapisan dan menjadikannya 8 lapisan (sy cuma dapat 4 )Saya juga tambah isi durian pada setiap lapisan butter cream.
Tutup seluruh kek dengan butter cream.
Sejukkan kek sebelum dipotong.
salam kenal ummiaisyah. gebu je nmpk kek tu. tun xpernah makan kek durian.
ReplyDeleteWoW....cantiknya....menggoda dan memang dah tergoda pun...bak sepotong ...kak cek nak rasa...:)
ReplyDeletecantik kak cake nya..pasti enak nih, kami suka durian.. masih ada kah.. ;)
ReplyDeletesalam kenal dan ziarah...
ReplyDeleteWah ini kalau mat saleh tengok tentu diorang boleh makan durian. kalau tak, diorang kata bau tak best. padahal kalau pada kita, harum semerbak le. hehe.. :D
ReplyDelete