Assalamualaikum wbt...
Tetiba teringin nk makan kek karamel...terpaksalah merajinkan diri godek-godek kt ceruk dapo nun...
tgh syok-syok asingkan putih dengan kuning telur..tetiba ada plak sebijik kuning telur tu tercampur..
isy..rasa cam x bole jadi ni..tanya mak..camni nk buat ni..udah bercampor..mak kata..buat je..mau jadi nanti...projek diteruskan jugak..
.tp bila nk buat meringue tu...putih telur dh merajuk...langsung x mau naik...tu ler degill...hahaha..
telur pulak dah abih..terpaksa le terbang k kedai bli telur....
next time...sila jgn derhaka ye esah!!
ok..kek ni memang meletop..gabungan karamel dan kek cipon yg lemah lembut memang sangat serasi!
Kalau tringin nk buat bole refer kt sini..thanks Kak Munira Baharum dan Kak Azlita Aziz
sy copy juga resepinya di sini dr Ratuhati.com..terima kasih
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair .(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...
salam ummiaisyah.. mmg sedap kek karamel nih.. nmpk kek tu sgt gebu! rasa nk ngap terus.
ReplyDeletewiiwiiitt.. saya buat jugak dulu. tapi resepi si anna qawina.. suke sebab tang karemelnya tu tebal.. suke bila sama tebal gitu.. fuh makan mmg tak hengat. cun aaa kek tu.. makan sejuk kuar peti es sedapa kan
ReplyDeleteAssalamualaikum.... salam kenal Ummiaisyah....:)
ReplyDeleteOwh this is so pretty! Craving for some now...:)
ReplyDeleteASSALAM UMMI
ReplyDeletememang sedap kek ni kan...kalu ada memang tak ingat dunia makan ni he he
terutama baru keluar peti ais tu kan hmmm yummm sejuk di tekak
akk pun buat kek ni semalam.. utk makan2 kt rmh kawan yg baru balik umrah.. tak sempat nk N3 lagi.. sama kaler dgn ummi.. akk pun bdebar gak ni ..tunggu result spm anak ..huuu
ReplyDeletetq resepi puree tu.. mmg sedap n puas hati.. lama akk simpan rspi ummi ni.. ingat kali pertama akk masuk dapur ummi ..
ReplyDeleteAslmkum Ummi.cun lah gambar kek posing.rasa nak ambil sekeping tu...dah lah lama tak buat kek karamel ni.
ReplyDelete